HYPER-V Virtual Switch Nedir?

Günümüzde birçok şirket Hyper-V platformunu kullanmaktadır. Çünkü daha esnek ve daha kolay yönetilebilen sistemler ile sanal sunucu yönetimi yapmak oldukça kolay bir hale gelmiştir. Bir diğer kolaylığı da mevcut bir işletim sistemi üzerine bir rol olarak kurulabilmesi olmuştur. Ancak kurulum yapılırken, fiziksel ve virtual switch mantığı kafaları karıştırabilmektedir. Biz de sizlere bu yazımızda Hyper-V üzerindeki Virtual Switch mantığını anlatacağız. Virtual Switch nedir?

Öncelikle Hyper-V rolünün kurulu olduğu fiziksel işletim sisteminiz üzerindeki ethernetlerinize bakmalısınız. Normal şartlarda aktif olarak görünen bir adet ethernet kartınızın olması gerekmektedir. Diğer ethernet kartınızın da pasif durumda görünmesi gerekmektedir. Hyper-V rolünü kurmak istediğiniz zaman karşınıza aktif durumdaki ethernet kartları gelir ve seçim yapmanız istenir. Yani kurarken aktif olan Local Area Connection seçilmelidir.

Hyper-V Rolü Nasıl Kurulur?

İlk olarak fiziksel sunucu üzerinde server manager konsolunu açıyoruz. Hyper-V rolünü ekliyor ve kurulumuna başlıyoruz.

Server Manager Konsolundan Hyper-V Rolü Eklenir

Ardından asıl dikkat etmeniz gereken ayar yeri karşınıza geliyor. Create Virtual Networks menüsü üzerinde aktif ethernetimiz olan Local Area Connection karşınıza çıkacaktır. Eğer diğer ethernet kartınız da aktif olsaydı bu kısımda o da karşınıza gelecektir. Burası default olarak işaretli gelmemektedir. Sizin kurarken işaretlemeniz gerekmektedir. Gelelim en önemli kısma. Siz hangi ethernetinizi Virtual Switch yapmak istiyorsanız, o etherneti işaretlemeli ve devam etmelisiniz. Bu ekranda hiçbir seçim yapmadan da devam edebilirsiniz. Bu durumda herhangi bir virtual switch oluşturamazsınız. Microsoft’un Hyper-V kurulumundaki önerisi, Virtual Switch kullanarak sanal sunuculara ethernet dağıtmaktır.

Hyper-V rolünün kurulumu bittikten sonra sunucumuzu restart ediyoruz ve ethernetlerimizi yeniden kontrol ediyoruz. Bu alanda bir Local Area Connection daha eklendiğini göreceksiniz. Varolan Local Area Connection etherneti bizim için oluşan bir Virtual Switch olmuştur. Yeni oluşan ethernet kartı ise Hyper-V rolünü kurmuş olduğunuz fiziksel makineye RDP yapmak için kullanılacak olan ethernet kartıdır.

Bu ethernetin özelliklerine sağ click properties diyerek bakabilirsiniz. IPV4 alanında Microsoft Virtual Network Switch Protocol ayarının işaretli olduğunu göreceksiniz. Bundan sonra Hyper-V üzerinde yaratacağınız yeni sanal sunucular için bu ethernet kartını seçerek devam edilmelidir. Diğer aktif ethernet kartı da fiziksel ethernet kartı olarak kalacaktır. RDP bağlantılarını bu ethernet üzerinden gerçekleştirmiş olacaksınız.

Bu yazımda HYPER-V Virtual Switch Nedir? Sorusunun cevabını anlatmaya çalıştım. Faydalı olması dileğiyle.


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir