Sysprep, exe bir uygulamadır. Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Peki Sysprep Nedir? Nasıl Kullanılır? Özellikle imaj alma işlemlerinde kullanılan ve donanım özgürlüğü sağlayan bir uygulamadır. Örnek vermek gerekirse; aynı donanıma sahip olan bilgisayarlar üzerine tek tek kurulum yapmak sizlere oldukça zaman kaybettirmektedir. IT sektörü olarak bu tip işlemler için öncelikle bir makine üzerine kurulumlarımızı yaparız. Ardından Acronis True Image veya Norton Ghost gibi yazılımlar ile harddisk imajının alınması ile birlikte diğer bilgisayarlara da imaj üzerinden kurulum yapılamktadır.
Ancak burada ufak bir sorunumuz var. Çünkü yaptığınız bu işlem, imaj aldığınız bilgisayarı birebir şekilde kopyalamak anlamına gelmektedir. Bu da size sorun çıkaracaktır. Yani lisans bilgisinden tutunda güvenlik id’si olarak bilinen SID (Security Identifier)’leri bile aynı olacaktır. Özellikle domain ortamına dahil edeceğiniz bilgisayarların SID’leri kesinlikle birbirinden farklı olmalıdır. Bu tür sorunları yaşamamak adına almış olduğumuz tüm imajların lisans bilgisi, kullanıcı adı, makine adı ve SID’lerinin farklı olmasını sağlamamız gerekmektedir.
İşte tam bu kısımda Microsoft’un geliştirmiş olduğu Sysprep uygulaması imdadımıza yetişmektedir. Sıfır bir bilgisayarın kurulumunu yaptınız. Her şeyi ayarladınız. İmajını almadan önce Sysprep uygulamasını çalıştırmalısınız. Yani bilgisayarı Sysprep yardımı ile kapatacak ve ardından imajını almanız gerekmektedir. Bu şekilde imaj aldıktan sonra, imajı döndüğünüz her bilgisayar size kullanıcı adı, bilgisayar adı, lisans bilgisi soracak olup farklı bir SID ile kurulmuş olacaktır.
Peki Sysprep İşlemi Nasıl Yapılır?
Öncelikle şunu belirtelim. Sysprep işlemini uygulayabileceğiniz işletim sistemleri; Windows 7, Windows 8.1, Windows 8, Windows 10 Windows Server 2008, Windows Server 2012 ve Windows Server 2012 R2 olarak sıralayabiliriz. Bunu özellikle belirttikten sonra Windows 7 işletim sistemi üzerinde Sysprep işlemimizi başlatabiliriz.
Sysprep uygulayacağınız bilgisayar üzerine daha sonra uğraşmamak adına, gerekli yazılımların kurulumunu, masaüstü değişikliklerini de uygulayabilirsiniz. Ardından ilk yapmanız gereken başlat > çalıştır > sysprep >enter diyerek ilgili klasörün açılmasını sağlamalısınız.
Sysprep exesinin bulunduğu dizin c:\Windows\System32\Sysprep şeklinde karşımıza gelecektir.
Sysprep uygulamasını çalıştırıyoruz. Küçük bir pencere sizi karşılayacak. Burada “Sistem ilk çalıştırma deneyimi (OOBE)” seçeneğini işaretli bırakıyoruz. Generalize check box işaretliyoruz. Hemen aşağıda yer alan kapat seçeneğini işaretleyeceğiz. Aşağıdaki şekilde ayarları görebilirsiniz.
Sysprep işlemi başlayacak ve bitirdikten sonra işaretlediğimiz gibi bilgisayarımız kapanacak. Sysprep’in uygulanma süresi, bilgisayarınızın donanım özelliklerine göre değişecektir. Bu imajı dilediğiniz bir şekilde kopyalayabilirsiniz. Ardından yeni bilgisayarlarınıza yukarıda belirtmiş olduğumuz yazılımlar ile imaj dönebilirsiniz. İmajdan dönmüş olduğunuz bilgisayarlar ilk açılışta kullanıcı adı ve lisans bilgisi ile sizleri karşılayacaktır.
Hocam selamlar makale için teşekkürler. Hyper-V üzerindne bir sanal makina kopyaladım ve aynı ağdaki farklı bir fiziksel cihaza yükledim. İçerisinde SQL çalışıyor son kopyaladığımı açtığımda diğer ana kopya aldığım serverın SQL erişimini kısıtlıyor daha doğrusu ping vs. atamaz duruma geliyorum. Araştırmalar sonucunda SID id ile ilgili sorun olabileceği yazılmış ayrıca doğru yoldamıyım sizce?
Merhaba;
Öncelikle ilginiz için teşekkürler. Hyper-V üzerinde sunucu kopyaladığınızı belirtmişsiniz. Kopyaladığınız sunucu için de Sysprep işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Yoksa SID iki makine için de aynı olacağından söylediğiniz problem ile karşılaşmanız gayet normaldir.
Bilginize.