Azure Üzerinde App Service Kurulumu Nasıl Yapılır?

Merhaba, bu yazımda sizlere hayatımıza giren Cloud mimarisinde en önemli paya sahip olan Azure Üzerinde App Service Kurulumu Nasıl Yapılır? bundan bahsedeceğim. Peki Microsoft Azure üzerinde App Service nasıl kurulur? Bilindiği üzere azure platformunda servis hizmetleri (IaaS) oldukça revaçta ve çok iyi performans ve maliyet avantajı sunmaktadır. Ben genellikle bir proje detayında ilk olarak direk servis bazlı alt yapı oluşturabilir miyim kısmını tasarlamaya çalışıyorum.

Bunların başında Web App Servis hizmeti gelmektedir. Bir web sitesi yayın yapacaksa üç sunucu kurarak vermektense Web App Servis hizmeti konumlandırmayı tercih ediyorum. Dışarıya yayın yaparken de WAF (Web Application Firewall) konumlandırarak daha güvenli hale gelmesini sağlayabiliriz. Eğer local platformunuzda bir uygulama ile iletişime geçmesi gerekiyorsa Sql tarafı ya da bir sunucu local de konumlandırdıysanız ve bulut tarafından local ile veri akışı gerekiyorsa WAF üzerinde aynı zamanda private IP adresi tanımlayarak local platform ile de iletişim kurmasını sağlayabiliriz. Bunlardan kısaca bahsettikten sonra Bir Web App Servis kurulumunu birlikte inceleyelim.

İlk başta Subscription içerisinde her yeni proje için yeni bir Resource Group (Kaynak Grubu) oluşturulması önemlidir. Hem projeleriniz daha düzenli hal almış olur hem de proje bitiminde silmeniz gerekirse direk Resoruce Group(Kaynak Grubu) olarak silebilirsiniz. Böylelikle herhangi silmeye unuttuğunuz bir servis arka planda ücretlendirmeye devam ederek sizin maliyetinizi artırmamış olur. İsim standartını kendinizde belirleyebilirsiniz. RG-xxx şeklinde oluşturabilirsiniz.

Yukarıda ilk etapta yeni bir Resource Group (Kaynak Grubu)  için Hangi subscription da oluşturacağıma karar veriyorum. Bu yapınızda birden fazla subscription var ise hangisinde kurulum yapılacaksa onu seçmeniz gereklidir. Aynı zamanda Region yani bölge konumlandırması önemlidir. Performans açısından bize en yakın olan West Europe seçerek kurulum yapıyoruz. Next tag butonuna tıkladıktan sonra diğer sekmede tag(etiket) ekleyebiliriz. Burada kendi yapınıza uygun taglar(etiketler) oluşturabilir ekleyebilirsiniz. Örneğin maliyetlendirme için cost center (fiyat merkezi) seçerek hangi departmana bütçelendirileceğini, ya da hangi departman kullanacaksa ilgili kişileri ekleyebilirsiniz. Bu tamamen size kalmış.

Bu adımdan sonra da create(oluştur) seçilerek kurulum tamamlanır. Bundan sonra oluşturacağımız servis, sunucu, sql vs Hizmetler bu proje kapsamında ilgili Resource Group (Kaynak Grubu) içerisinde konumlandırılır. Şimdi Web App servis sekmesinden ekle kısmına tıklayarak yeni bir Web App servis oluşturacağız.

Burada ilk başta oluşturduğumuz RG (Kaynak Grubu) seçiyoruz. Yazılım tarafında hangi kod ile yayınlama yapılacaksa onun seçimini yapıyoruz burada aynı zamanda windows / linux olarak ta seçim yapabiliriz. Ve önemli bir detayda bölge (Region) kısmını atlamamız gerekiyor. Yeni proje olduğu için yeni bir windows plan oluşturmamız gerekiyor create New (Yeni Oluştur) sekmesine tıklayarak servis plan ismini girmemiz gerekli daha sonrada boyutunu ayarlamak için change size (Boyutu Değiştir) sekmesine tıklamalıyız.

Burada projenize uygun cpu ram özelliklerini inceleyerek ilgili donanımlara karar verdikten sonra uygula(apply) sekmesini tıklayarak bir sonraki adıma geçebiliriz.

App servisinizi monitor etmek isterseniz bu özelliğe evet diyerek devam edebilirsiniz ya da gerek görmüyorsanız kapatarak devam etmelisiniz. Aynı şekilde app servis üzerine de tag(etiket) ekleyerek bilgiler ekleyebilirsiniz.

Create(oluştur) sekmesine tıklayarak kuruluma başlayabiliriz. Kurulumun takibini sağ üst köşedeki bilgilendirme kısmından takip edebiliriz. Bir sonraki yazımda web application firewall (WAF)önüne konumlandırmayı anlatıyor olacağım.


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir