Windows Server Backup ile Active Directory Yedeği Nasıl Alınır?

Bu yazımızda bir işletim sistemi ürünü olan Windows Server Backup ile Active Directory Yedeği Nasıl Alınır? bundan bahsedeceğim. Normal şartlarda her şey yolunda ve sorun yoktur. Ancak bir felaket anında veri kaybı olduğu zaman size gelecek olan ilk soru “yedeğimiz var mıydı?” olacaktır. Bu sebeple bir sistem yönetici olarak özellikle Domain Controller gibi önemli sunuculara dikkat etmeniz gerekmektedir. Yedek alma işi kesinlikle her işten önceliklidir. Active Directory backup işlemi de oldukça kolaydır. Bize lazım olan tüm bilgiler System State içerisinde tutulmaktadır.

Peki System State bu kadar önemli ise içerisinde neler bulunmaktadır?

  • COM+ Class kayıt veritabanı
  • Boot Files
  • Active Directory veritabanı ve log dosyaları
  • Active Directory Certificate Services veritabanı
  • SYSVOL dizini
  • Cluster servis bilgileri
  • Internet Information Services metadirectory
  • Registry Kayıtları

Active Directory olan sunucunuzun üzerinde en son ne zaman yedek alındığını görebilmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

Repadmin /showbackup

Normal şartlarda şirketler bir backup yazılımı kullanırlar. Backup yazılımında da Active Directory sunucunuzun ya System State backup ya da makinenizin full snapshot şeklinde backupları alınmaktadır. Yazımızın başlığındaki gibi önerimiz küçük işletmeler için oldukça kullanışlı olan windows server backup uygulaması ile de bu işlemi kolaylıkla yapabilirsiniz. Dilerseniz bu işlemi nasıl yapacağınızı anlatalım.

Öncelikle Windows Server Backup kurulumunu Add Roles kısmından bilgisayar üzerine yüklemelisiniz.

Ardından Active Directory yedeklerinin sürekli olarak alınması gerektiği için Backup Schedule kısmına giriş yapıyoruz. Tek bir yedekleme işlemi gerçekleştirecekseniz, Backup Once seçeneği ile devam edebilirsiniz. Bilgilendirme penceresi sizleri karşılayacak. Bunu next ile geçiyoruz.

Eğer sunucunuzun anlık görüntüsünü almak isterseniz Full Backup seçeneği il devam etmelisiniz. Biz System State yedeği almak istediğimiz için Custom seçeneği ile devam ediyoruz.

Buradaki menüden Add Items sekmesini tıklıyoruz. Ve System State tikini işaretliyoruz ve Ok diyoruz.

Burada önemli bir not belirtelim. Active Directory üzerinde yapacağınız yedek işlemi sistemi biraz yoracaktır. Bu sebeple çalışmanın olmadığı bir saat diliminde yedek almayı başlatmalısınız. Bu menüde Once a day seçeneği işaretlenerek devam ediyoruz.

Sırada backup alacağımız lokasyonu seçmeye geldi. Eğer ilk seçeneği seçerseniz, yalnızca yedekleme işlemi için ayrılmış bir diskiniz olması gerekmektedir. Siz network üzerinden farklı bir sunucuya yedeğinizi almak isterseniz, bunun için üçüncü seçeneği seçmeniz gerekecektir. İkinci seçenek ise sunucunun kendi üzerindeki diske yedek almak için kullanılmaktadır. Dolayısıyla biz de Backup to a volume seçeneği ile devam ediyoruz.

Bu kısımda yedek alınacak olan alanı seçiyoruz.

Şimdi karşımıza ilerlediğimiz adımların özeti olan kontrol penceresi geliyor. Biz de finish diyerek işlemi onaylamış oluyoruz.

Şimdi bize zamanlamış olduğumuz görevin hazır olduğu ile ilgili bilgi vermiyor ve close diyerek kapatıyoruz.

Siz bir saat belirtiyorsunuz ve oluşturmuş olduğunuz backup işlemi zamanı geldiğinde otomatik olarak çalışmaya başlamış oluyor.

Eğer oluşturduğunuz görevi hemen çalıştırmak isterseniz, Backup Once seçeneği ile ilerledikten sonra Scheduled Backup Options sekmesini seçebilirsiniz.

Çalışmakta olan görevlerinizi aşağıdaki mesaj penceresi üzerinde izleyebilirsiniz.

 

Son olarak oluşturmuş olduğunuz System State backup işlemi görevi tamamlandığında, mesaj penceresi üzerindeki uyarıların da silindiğini görüyor olacaksınız. Tamamlanan işlem sonrasında yeniden sunucunuz üzerinde repadmin /showbackup komutunu çalıştırarak yedek alınan son tarihin değişmiş olduğunu görüyor olacaksınız.

Bu yazımızda Windows Server Backup uygulamasını kullanarak Active Directory yani System State yedeğinin nasıl alınacağını anlattık. Faydalı olması dileğiyle.


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir