ESXI Üzerine vCenter Appliance Kurulumu

Merhaba, bu yazımda sizlere ESXI üzerine vCenter appliance kurulumu nasıl yapılır konusundan bahsedeceğim. Öncelikle ESX sunucunuzu kurmuş olduğunuzu varsayıyorum. Bununla ilgili Synergy 480 Gen 10 üzerine kurulumundan bahsetmiştim. Aşağıdaki yazım üzerinden inceleyebilirsiniz.

HPE Synergy Gen 480 ILO Üzerine VMware ESXI Kurulumu

Ayrıca Vmware Workstation üzerine de ESX 7.0 kurulumu yazımı da aşağıya ekliyorum.

VMware ESXI 7.0 Kurulumu Nasıl Yapılır?

Bu yazımda da sizlere kurmuş olduğunuz ESX üzerine nasıl vCenter appliance kuracağınızı anlatacağım. İlk olarak vCenter son sürümü indirmemiz gerekiyor. Ama ben yine de ilk olarak sizlere ESX indirmeyi de göstermek istiyorum. Bunun için https://myvmware.com sayfasını kullanıyoruz. Ardından Products and Accounts diyoruz ve All Products diyoruz.

Bu listede Vmware vSphere kısmında Download Product diyoruz.

Ardından bu listede size en uygun olanı seçiyorsunuz. Eğer sunucularınız üzerine kuracaksanız, mutlaka Custom ISO kısmından HPE, Dell ya da Hitachi gibi custom iso dosyalarını indirerek kurulum yapmanız gerekiyor.

Eğer vCenter indirecekseniz, Products and Accounts menüsünden Products Patches seçiyoruz. Bize müşteri kullanıcı adı ve şifremizi soracak. Bunların girişini yapıyoruz ve bizleri aşağıdaki sayfa karşılıyor.

Product Patches kısmında select a products kısmından VC seçiyoruz. 7.0.3 seçili iken search diyoruz ve karşımıza tüm versiyonları çıkartıyor. Ben bu yazımı hazırlarken son versiyon olan VC-7.0u3h versiyonu var. O sebeple bunu indiriyoruz.

vCenter Kurulumu

İndirmiş olduğumuz ISO dosyamızı, aynı vlan üzerinde başka bir makinede açıyoruz. ISO dosyamız içerisinde vcsa-ui-installer klasörü içerisinden win32 ve installer çalıştırıyoruz.İnstall diyerek devam ediyoruz. Kullanıcı sözleşmesini kabul ediyoruz.

vCenter kurmuş olduğumuz ESX hostun bilgilerini giriyoruz.

Sertifikayı kabul ediyor ve devam ediyoruz.

vCenter aynı zamanda bir VM olduğu için ismini yazıyoruz.

NOT: VM name kısımları büyük harflerle, FQDN isimlerini küçük harflerle yazmalısınız.

Aşağıdaki ekranda yapınıza göre seçim yapmanız gerekiyor. Deployment Size Tiny ve storage size default olarak ilerleyebilirsiniz. En az Medium seçmeniz sizin için iyi olacaktır.

Hangi datastore için kurulum yapacaksanız onu seçiyorsunuz. Enable Thin Disk Mode seçerek ilerlemelisiniz.

Configure network settings kısmında network seçili, cihazın ip adresleri verilir. FQDN yazılır. Default Gateway ve DNS isimleri verilir.

Şimdi vCenter kurulum için hazırlanıyor. Yüklenmeye başladı. 10 – 15 dakika içerisinde kurulmuş olacaktır.

Kurulum bittikten sonra aşağıdaki ekran belirecek ancak Continue demeden önce cihazın bir snapshot’ını alıyoruz. Ardından continue diyoruz.

Stage 2 kısmına geçmiş oluyoruz. Next diyerek ilerliyoruz.

Time synchronization mode kısmından NTP server diyerek ip adreslerini aşağıya yazıyoruz. SSH access kısmını da enable olarak değiştiriyoruz.

SSO Configuration kısmında vsphere.local yazarak account şifresini belirlemiş oluyoruz.

Configure CEIP kısmında next diyerek ilerliyoruz.

Son olarak ready to complete kısmında finish diyoruz. Ve kısa bir süre beklettikten sonra vCenter server setup is in progress kısmının tamamlanmasını bekliyoruz.

vCenter indirmiş olduğumuz gibi 7.0u3h versiyonu ile kurulum tamamlanmıştır. Vermiş olduğunuz ip adresi üzerinden bağlanabilirsiniz.

Son olarak ilk kurulumda sorun olursa diye almış olduğumuz snapshot işlemini kaldırabiliriz. Bu yazımda sizlere ESXI üzerine vCenter appliance kurulumu nasıl yapılır konusundan bahsettim. Faydalı olması dileğiyle.


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir