VMware ESXI 7.0 Kurulumu Nasıl Yapılır?

Merhaba, bu yazımda sizlere ESX 7.0 kurulumunun nasıl yapılacağından bahsedeceğim. Öncelikle Vmware Workstation dilediğiniz bir versiyonunu bilgisayarınıza indirip kurmanız gerekmektedir. Ardından aşağıdaki linkten Vmware vSphere Hypervisor 7.0 download etmelisiniz.

Vmware vSphere Hypervisor 7.0 Link: https://my.vmware.com/group/vmware/evalcenter?p=free-esxi7&source=dwnp

Vmware Workstation Linki: https://www.vmware.com/products/workstation-pro/workstation-pro-evaluation.html

Yukarıdaki linklerden indirmeleri gerçekleştirdikten sonra ESX kurulum adımına geçebiliriz. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi Vmware Workstation uygulamamızı açtıktan sonra File menüsü içerisinden New Virtual Machine seçeneğine tıklıyoruz.

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi Typical olarak bırakıp next diyoruz.

Bizden bir ISO bağlamamızı istiyor bu nedenle ortadaki seçeneği aktif ettikten sonra browse seçeneğinden, vermiş olduğum linkler üzerinden bilgisayarınıza indirmiş olduğunuz Vmware vSphere 7.0 ISO dosyasını gösterip next ile ilerliyoruz.

Oluşturduğumuz ESX sunucusu için bir isim vermemiz gerekiyor. Yazdık ve next ile devam ediyoruz.

Burada görüldüğü üzere kurduğumuz ESX sunucunun ne kadar disk kapasitesine sahip olacağını seçiyoruz. Vmware önerisi 142GB boyutu olduğu için bunu değiştirmeden devam edeceğiz. Ayrıca alt kısımdaki iki seçenekten genellikle “Store virtual disk as a single file” seçilmektedir. Bu sunucumuzun tek bir diskten oluşacağı anlamına gelmektedir. Backup ya da snapshot işlemlerimiz de bu sayede kısa sürecektir.

Oluşturduğumuz sunucunun summary bilgileri önümüze gelecek. Finish diyerek sunucumuzu oluşturmuş olduk. Şimdi sıra geldi ESX kurulum adımlarına. Dilerseniz hemen başlayalım.

Sunucumuzu Power On duruma getirdikten sonra direk olarak bağlamış olduğumuz ISO üzerinden boot olacak. Ve ardından ESX 7.0 kurulum ekranı aşağıdaki gibi belirecektir. Üsttekini seçerek enter diyoruz.

Aşağıda görüldüğü gibi Vmware ESX 7.0 kurulumu başlamış olacaktır.

Aşağıdaki adımlarda size bir seçenek sunmadan kurulumlar devam ediyor.

Ardından aşağıdaki gibi bir onay ekranı bizleri karşılayacak.

Karşımıza gelen lisans anlaşmasını da kabul ettiğimizi F11 tuşu ile gerçekleştiriyoruz.

Mevcut kurulumu hangi diske kuracağını taramasını bekliyoruz. Hemen ardından da diskimizi seçerek enter diyoruz.

Klavyemizin dil seçimini yapıyoruz.

Ardından Vmware ESXI sunucumuza bir root parolası belirliyoruz.

Kurulumumuza başlamak için de F11 tuşuna basarak install ediyoruz.

Kurulum başlayacak ve sunucu hızınıza göre yaklaşık 5 -10 dakika arasında sürecektir.

Son olarak çıkan uyarıya enter diyerek reboot ediyoruz.

Kurmuş olduğumuz ESXI 7.0 sunucumuz aşağıdaki ekran ile bizleri karşılayacak.

Artık ESXI sunucumuzun isim değişikliği ve ilgili ip ayarlarını da verebilir. Benim sunucumda sanal Ethernet kartı NAT durumda olduğu için direk olarak DHCP üzerinden ip adresini aldı. Son olarak ta web üzerinden bağlantı yapmayı deneyebiliriz.

İstediğimiz değişiklikleri yapmak için F2 tuşuna basıyoruz ve vermiş olduğumuz root parolasını giriyoruz. Ardından aşağıdaki ekran karşımıza geliyor.

ESX sunucunuzda ip değişikliği yapabilmek için Configure Management Network içerisine oradan da IPv4 Configuration kısmına girip değişiklikleri uygulayabilirsiniz.

ESXI sunucunuzun ismini ve DNS ayarlarını yapılandırmak isterseniz, aşağıdaki DNS Configuration alanını kullanmanız gerekmektedir.

ESXI sunucumuzun ip ve isim değişikliğini yaptıktan sonra web arayüzünden hemen bağlanıp test yapalım. Vermiş olduğumuz ip adresini bir Chrome sayfasına yazalım.

ESX sunucumuza giriş yapabilmek için kullanıcı adına root, password kısmına da kurarken belirlediğimiz root parolasını giriyoruz. Ardından aşağıdaki gibi ESX arayüzü bizleri karşılayacaktır. Görüldüğü gibi ilgili versiyon 7.0.0 (16324942) olarak kurulmuş duruma gelmiştir.

Bu yazımda sizlere ESX 7.0 kurulumunun nasıl yapılacağından bahsettim. Faydalı olması dileğiyle.


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir