Vsphere 6.7 Lockdown Mode Nedir?

Merhaba, bugünkü yazımda büyük ölçekli tüm şirketlerin kullanmakta olduğu sanallaştırma platformu Vmware 6.7 versiyonundaki Lockdown Mode özelliğinden bahsedeceğim. Peki nedir bu Lockdown mode?

Vmware 6.7 üzerinde bulunan hostlarınızın erişimlerini Lockdown modunun kullanımı ile sınırlayabilirsiniz. Bu sayede mevcut hostlarınızın güvenlik seviyelerini arttırabilirsiniz. Lockdown modunu aktif hale getirdikten sonra hostunuza PowerCLI veya Vcenter istemcisi ile erişemezsiniz. Lockdown modunu aktif ettiğinizde hostunuza yalnızca Vcenter üzerinden veya DCUI yani Direct Console User Interface şeklinde erişebilirsiniz.

Lockdown Modu Nasıl Aktif Edilir?

Yapmanız gereken ilk iş Vspehere Client 6.7 ortamımıza login olmaktır. Lockdown mode özelliğini hangi host üzerinde aktif etmek istiyorsak ona geliyoruz. Hemen ardından menüde görülen configure kısmına giriş yapılır. Ardından System içerisine oradan da Security Profile içerisinde Edit sekmesine giriş yapıyoruz. Bu alanda Lockdown Mode menüsü karşınıza gelmiş olacaktır.

Lockdown Menüsü

Lockdown modunu içerisinde 3 seçenek bulunmaktadır. Bu seçeneklerin ne anlama geldiğini sizler için aşağıda açıklıyorum;

Disabled: Disabled seçeneği Lockdown modunun kapalı olduğunu göstermektedir.

Normal Mode: Eğer normal mode aktif ederseniz, hostunuz üzerine sadece SSH ile ya da Vcenter üzerinden giriş sağlayabilirsiniz. Yönetici haklarına sahip bir kullanıcınız var ise; Direct Console User Interface ile giriş sağlayabilirsiniz.

Strict Mode: Eğer Strict Mode aktif ederseniz, mevcut hostunuza yalnızca Vcenter üzerinden erişebilir hale geleceksiniz. Dolayısıyla Direct Console User Interface devre dışı kalmış olacaktır.

Lockdown Mode içerisinde Exception Users menüsü bulunmaktadır. Bu menü içinde ayrıcalık vermek istediğiniz kullanıcılar var ise onları ekleyebilir ve dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

Lockdown Mode User Exception

Bu yazımda Vspehere Client 6.7 üzerindeki Lockdown Mode nedir? Lockdown Mode özelliğinden ve seçeneklerinden bahsetmeye çalıştım. Faydalı olması dileğiyle.


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir