Merhaba, bu yazımda sizlere ortamda kurulu olan vCenter Server 6.7 versiyonundan, vCenter Server 7.0 versiyonuna nasıl upgrade edileceğinden bahsedeceğim. vCenter Server Appliance sunucumuzu upgrade etmeden önce bazı kuralların kesinlikle bilinmesi ve bunlara dikkat edilmesi gerekir. Peki vCenter upgrade ederken nelere dikkat edilmelidir? vCenter Server 6.7 versiyonundan, vCenter Server 7.0 upgrade işlemi nasıl yapılır?
Her upgrade işleminde olduğu gibi öncelikle mutlaka vCenter Server Appliance sunucunuzun yedeğini ve snapshot’ını almanız gerekmektedir. Böylelikle herhangi bir sorun olduğunda yedekten dönebilirsiniz. Sonrasında bakmanız gerekenler ise gereksinimlerimizin karşılanıp karşılanmadığıdır. Onları da madde madde aşağıdaki gibi sıralamak mümkün olacaktır.
- vCenter Server sunucunuzu deploy ettiğiniz ESXI hostunuz kesinlikle Fully Automated ayarlı bir DRS cluster içerisinde olmamalıdır.
- vCenter Server deploy ettiğiniz ESXI hostunuz kesinlikle maintenance modda olmamalıdır.
- vCenter ortamınızda bulunan ESXI hostlarınızın versiyonları 6.5 ve üzeri olmalıdır.
- Son olarak ta vCenter Server üzerinde NTP tanımları bulunmaktadır. Bunların doğru çalıştığından kesinlikle emin olmanız gerekmektedir.
VCSA 6.7’den 7.0 Versiyona Upgrade Nasıl Yapılır?
vCenter upgrade işlemine başlamak için yapmamız gereken ilk iş vCenter Server 7 versiyonunun ISO dosyasını indirmek olacaktır. Bunu aşağıdaki linkten kolaylıkla indirebilirsiniz.
Bu link üzerinden indirdiğimiz ISO dosyamızı, hem vCenter Server üzerine hem de ESXI host üzerine erişen bir sunucuya mount etmemiz gerekmektedir. Sonrasında ISO içerisinde aşağıdaki alana gitmelisiniz.
D:\vcsa-ui-installer\win32 >>>> Buraya giriş yaptıktan sonra aşağıda görüldüğü gibi installer üzerine sağ click run as administrator diyerek çalıştırmanız gerekmektedir.
vCenter Server 7.0 Installer penceresi karşınıza gelecektir. Burada yapacağımız işlem vCenter sunucumuzun upgrade işlemi olduğundan Upgrade seçiyoruz.
vCenter upgrade işlemi toplamda iki aşamadan oluşmaktadır. Bunları stage 1 ve stage 2 olarak göstermektedir. Stage 1 üzerinde yapılan işlem; yeni vCenter Server Appliance sunucusunun deploy edilmesidir. Stage 2 denilen işlem ise; mevcut vCenter Appliance sunucumuzdan yenisine verilerin taşınması işlemidir. Next ile ilerliyoruz.
Karşımıza gelen kullanıcı sözleşmesini onayladıktan sonra işlemlerimize devam ediyoruz.
Connect to source kısmına mevcut vCenter Server Appliance 6.7 olan sunucumuzun bilgilerini yazıyoruz. Ardından da connect to source butonuna basıyoruz.
Burada bizi parola ve bilgiler yazacağımız bir ekran karşılayacaktır. Burada mevcut vCenter Server Appliance sunucumuzun SSO username ve password bilgilerini giriyoruz. Bunun yanında root bilgilerini de girmemiz istenmektedir. ESXI host or vCenter Server name kısmına; eğer ortamınızda distributed switch yapısı varsa; mutlaka vCenter sunucunuzu belirtmelisiniz. Ardından da mevcut şifrelerini girerek işlemlere devam ediyoruz.
Şimdi karşımıza gelen ekranda upgrade edilecek olan sunucunun hangi ESXI Server veya vCenter Server belirtmeniz gerekmektedir. Erişim bilgilerinizi yazdıktan sonra ilerleyebilirsiniz.
Şimdi deploy edilecek olan vCenter sunucunun adını ve root password kısımlarını belirleyerek ilerliyoruz.
Bu kısımda vCenter Server 7 için bir sizing belirterek ilerlemeniz gerekmektedir. vCenter üzerinde ne kadar host ve ne kadar virtual machine bulunacaksa, ona göre bir size seçip ilerlemeniz gerekmektedir. İlerlemeye devam ediyoruz.
Bu ekranda da vCenter Server sunucumuzun duracağı datastore seçimini yapmanız gerekmektedir. Ardından yine next ile işleme devam ediyoruz.
Şimdi bizi karşılayan pencerede dikkat etmemiz gereken bir ayrıntı var. Upgrade işlemi; mevcut vCenter Server üzerindeki tüm bilgileri yeni vCenter Server 7 üzerine aktarıyor. Bunu da sizin bu ekranda yeni sunucuya vermiş olduğunuz geçici bir IP adresi ile birlikte yapmaktadır. IP, gateway ve DNS bilgilerini girerek next ile ilerliyoruz.
Yaptığımız tüm işlemlerin bir özet durumu karşımıza geliyor. Herhangi bir sorun yoksa finish diyerek işlemi başlatıyoruz.
Stage 1 işleminin deploy olduğunu yukarıda belirtmiştik. Şimdi de Stage 2 adımına geçiyoruz. Ve next diyerek devam ediyoruz.
Öncelikle pre-check işlemleri başlayacak. Bu en kötü bir 4 – 5 dakika sürebilmektedir.
Ardından geliyoruz vCenter Server upgrade işleminin en önemli noktalarından birine. Hangi verilerinizin vCenter Server 7 üzerine taşınması istediğinizi seçmeniz gerekmektedir. Upgrade sonrasında task, event, performans gibi bilgilere illa ki ihtiyacınız olacaktır. O yüzden burada Configuration and historical data (events, tasks and performance metrics) seçmeniz gerekmektedir. Sunucu büyüklüğünüze göre işlem biraz daha uzun sürebilir. Devam ediyoruz.
CEIP programına katılmak isteyip istemediğimizi soruyor. Ben kabul etmiyorum ve next butonu ile ilerliyorum.
Son olarak karşımıza bir durum özeti geliyor, finish dedikten sonra da vCenter sunucunuzun kapanacağını ve backup aldığımıza dair uyarıyı ok seçeneği ile kabul ediyoruz.
Karşınıza bazı uyarılar gelecektir. vCenter sunucunuzun upgrade edileceği ve kalan işlemlerinize de upgrade işlemi sonrasında devam edebileceğinizi söylemektedir. Devam ediyoruz. Upgrade süreçleri aşağıdaki gibi ortamınıza göre ilerleyecektir.
Bittiğinde aşağıdaki gibi uyarı verecektir. Ve eski vCenter Server sunucunuz kapalı hale gelecektir. Birkaç gün bekledikten sonra herhangi bir sorun ile karşılaşmadıysanız, diğer kapalı olanı silebilirsiniz.
Bu yazımda, sizlere vCenter Server Appliance 6.7 versiyonundan VCSA 7.0 versiyonuna nasıl upgrade edileceğini anlattım. Faydalı olması dileğiyle.