Merhaba, bu yazımda Tracert Komutu Nedir? Tracert Nasıl Kullanılır? bundan bahsedeceğim. Günlük çalışma hayatımızda oldukça sık kullandığımız bir sorgulama protokolü olan tracert komutu nasıl çalıştırılır?
Tracert; yukarıda bahsetmiş olduğum gibi bir sorgulama komutudur. Sunucunuzun ulaşmak istediği başka bir sunucuya ya da ip adresine giderken, geçmiş olduğu durakları gösteren faydalı bir komuttur. Bu da sizin hata kaynağını bulmanızda işinizi kolaylaştırır. Tracert komutu bu işlemi yaparken, ICMP ve TTL değerlerini kullanmaktadır. Tracert komutunun çalışma biçimi de şöyledir;
İlk etapta TTL değerini 1 yaparak, kendine en yakın router’ı bulacaktır. Bulduğunda da TTL değerini arttıracaktır. Hemen ardından ikinci router’ı bulacaktır. Router’dan emin olabilmek adına her yönlendiriciye ortalama 3 kez mesaj gönderir.
Tracert Komutu Nasıl Kullanılır?
Windows işletim sistemi üzerinde öncelikle yapmanız gereken windows ve r tuşuna basarak çalıştıra girmek olacaktır. Ve bu kısma cmd yazarak ok demeniz gerekmektedir.
Açılan komut satırı ekranında Google için bir erişim testi yapıyoruz. Hangi noktalardan geçebildiğini görmek adına komutumuzu koşturuyoruz. Tracert komutunun kullanım şekli tracert ve bir boşluk kullanarak ilgili ip ya da ismi yazmaktır.
Tracert komutunu koşturduktan sonra yukarıda görüldüğü gibi her bir satıra HOP denilmektedir. Yani her hop bir duraktır. Tracert komutunu koşturduktan sonra maximum 30 durak gösterilmektedir. Ben tracert yaptığım bilgisayardan 11 hop sonra Google’a ulaşabilmiş oldum. HOP’lar arasında * gördüğünüz yerlerde firewall echo paketlerinin geçmesine izin vermiyor anlamına gelmektedir. Ve koşturduğumuz paket diğer hopa geçene kadar yoluna devam etmektedir.
Tracert Kullanım Şekilleri
- Macintosh: traceroute <IP address>
- Linux: traceroute <IP address>
- Windows: tracert <IP address>
Tracert komutunu kullanırken bazı parametrelerinin olduğu ve ne işe yaradığı da bilinmelidir. Genel olarak en sık kullanılan parametreleri sizlere açıklamak isterim.
-j parametresi: An bilgisayar listesinde zorunlu olmayan yolu gösterecektir. Kullanımı tracert -j
-h parametresi: Hedefi ararken maximum atlama sayısını belirtecektir. Kullanımı tracert -h
– d parametresi: Bu en sık kullanılan parametrelerden birisidir. Parametre ile ip adreslerinin isim çözümlemesini yapmadan sonuç verecektir. Kullanımı tracert -d
-w parametresi: Tracert komutunun her yanıt için zaman aşımı değerini belirtir. Kullanımı tracert -w
Bu yazımızda tracert nedir, tracert komutunun çalışma prensibi nedir, tracert nasıl çalıştırılır ve ne amaçla kullanılır? Sorularının yanıtlarını vermeye çalıştım. Faydalı olması dileğiyle.