Hyper-V Üzerinde Sanal Makine Nasıl Export Edilir?

Microsoft’un sanallaştırma ürünü olan Hyper-V sıklıkla kullanılmaktadır. Hyper-V üzerinde bulunan bir sanal sunucuyu import etmek için öncelikle Export etmelisiniz. Bir sanal sunucunun dosyalarnı manuel olarak kopyaladığınız zaman, import etmeniz oldukça zahmetli bir sürü işler yapmanıza sebep olacaktır. Dolayısıyla en doğru ve önerilen yöntem bir makinenin Export edilmesidir. Peki hyper-v üzerinde sanal sunucu nasıl Export edilir? Bu yazımızda bu sorunun cevabını sizlere anlatacağız.


Export İşlemi Nasıl Yapılır?

Öncelikle Hyper-V konsolunu açarak işlemimize başlıyoruz. Hyper-V konsolumuz üzerinde hangi sanal sunucumuzu Export edeceksek, seçimi yapıyoruz. Actions bölümünden veya sanal sunucunun üzerine sağ click diyerek, Export denilerek işlem başlatılabilir.

Bu işlemi yaparken, dikkat etmeniz gereken en önemli şey; Export işlemini yapacağınız sanal sunucunun kapalı ya da kayıtlı yani saved state dediğimiz durumda olmasıdır. Aksi halde yani Export edeceğiniz sanal sunucu açıksa sağ click dediğinizde Export seçeneği görünmeyecektir. Çalışan bir sanal sunucuyu asla Export edemezsiniz.

Bu bilgileri de verdikten sonra Hyper-V üzerindeki sunucumuzu Export işlemine başlayabiliriz. Sanal sunucuya Export komutunu verdiğinizde local bir disk ya da usb bir harici disk kullanabilirsiniz. Export işlemi bitene kadar konsol üzerinden % şeklinde takip edebilirsiniz. Burada ne kadar bekleyeceğiniz, sanal sunucunuz üzerinde bulunan disklerin boyutu ve sayısıdır. Yani sanal sunucunuz ne kadar büyük disklere sahipse, Export süreniz o kadar uzayacaktır.

Burada önemli bir kısım da Export etmek istediğiniz dizinde sanal sunucunuzun dosyaları kadar boş yer bulunmalıdır. Yoksa işlem hata verecektir. Ayrıca sanal sunucu üzerinde alınmış bir snapshot bulunuyorsa, o alanı da buraya dahil ederek hesaplamalısınız. Sanal sunucunuzun Export işlemi tamamlandığı zaman, en son hangi durumdaysa yine o halini alacaktır. Dilerseniz makineyi Export ettiğimiz dizin içerisine bakalım.

Görüldüğü gibi alınmış olan dosyalar, snapshot varsa o dosya, virtual machines klasörü, virtual hard disks klasörü ve config dosyasıdır. Config dosyası içerisinde de ilgili diskler, path bilgileri bulunmaktadır. Bu dosya sadece Export işleminde oluşmaktadır. Sanal sunucu import edildikten sonra dosya otomatik olarak silinecektir. Ayrıca virtual machines içerisinde de EXP uzantılı bir dosya bulunmaktadır.

Bu dosyanın içerisinde Export edilmeden önceki hardware bilgileri tutulmaktadır. Bu dosya da sistemin otomatik olarak yaratmış olduğu bir dosyadır. İmport işlemi yapıldıktan sonra ise XML uzantısına dönüşmektedir.

Son olarak böyle bir senaryo yapmak zorunda kaldığınızda, virtual disklerini kopyalayarak başka bir host üzerine taşıyabilirsiniz. Sonrasında yeni bir sunucu oluşturabilir ve bu diskleri o sunucuya bağlayabilirsiniz. Ancak bu şekilde yaptığınızda eski donanımı kaybetmiş olacaksınız. Ve yeniden config yapmanız gerekecek. Eski Ethernet ayarlarını da almamış olacak. Ve sizin yeniden ip adresi tanımlamanız gerekecektir. Bu sebeplerden ötürü ihtiyaç halinde kesinlikle Export ve import yöntemini kullanmalısınız.


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir