Merhaba, bu yazımda Windows Server 2016 Üzerine Docker Nasıl Kurulur? bundan bahsedeceğim. Bunun için öncelikle elinizde Windows Server 2016 GUI olmayan sürüm kurulmalıdır. Core denilen bu işletim sisteminin versiyonu Windows Server Standart 1709 olarak görünmektedir. Dilerseniz kuruluma hemen geçelim.
Kurulum bittikten sonra sizi siyah bir komut satırı karşılıyor olacak. Öncelikle bu ekrana sconfig komutunu girerek enter demelisiniz. Bu komut önünüze aşağıdaki gibi bir GUI ekranı açacaktır. Burada sunucunuzun Docker kurulumundan önceki temel ayarlarınızı yapmanızı sağlayacak olan arayüzdür. Örneğin; sunucu hostname değiştirme işlemi, ip adresi verme işlemi, remote management ayarları, RDP ayarları, local administrator yetkilerini buradan verebilirsiniz. Bu arayüzü biraz detaylı anlatacağım. GUI arayüzü aşağıdaki gibi karşınıza gelecektir.
Şimdi network ayarlarımızı nasıl yaparız, ondan bahsedelim. Arayüz üzerinde numaralandırılmış olan ayarlar arasında Network Settings göreceksiniz. Dolayısıyla alt tarafa 8 > enter yaparak Network ayarlarına ulaşmış olacaksınız.
Ayarlar içerisinde, 1 seçerseniz ip adresi, subnet mask ve ağ geçidi ayarlarını girebilirsiniz. 2 seçiminizde DNS ayarlarını yazabilirsiniz. 3 seçiminiz DNS ayarlarını siler. 4 ise bir önceki GUI arayüzüne geri döner. Dolayısıyla ayarları yaptıktan sonra 4 > enter demeniz gerekecektir.
Sunucunuzun Hostname değişikliğini yapmak için ise; Computer Name yazan menüyü 2 > enter yaparak giriş yapmalısınız. Buradan yeni sunucu adını giriyorsunuz. Onayladıktan sonra size sunucuyu yeniden başlatmanız gerektiği ile ilgili bir uyarı ekranı çıkıyor. Onay verdiğinizde sunucu yeni hostname ile açılmış olacaktır. Eğer sunucunuzu domain üzerine dahil etmek isterseniz, Domain/Workgroup yani 1 > enter menüsü ile yapabilirsiniz. Burada domain adını yazmalısınız. Onayladıktan sonra domain/user şeklinde yetkili bir hesap ismi girmelisiniz. Ardından Password ekranına ilgili şifreyi yazarak onayladıktan sonra sunucunuz domaine katılmış olacaktır.
Sunucunuz domaine katıldıktan sonra da sizden yeniden başlatma isteyecektir. Bundan sonraki açılışta zaten komut satırı ekranında ilgili policylerin uygulandığını ve cihazınızın, yapınıza dahil olduğunu göreceksiniz. NOT: Remote Management seçeneğini açık bırakmanızda fayda olacaktır. Bu önemli bilgileri verdikten sonra dilerseniz artık docker kurulumunu nasıl yapacağımıza geçelim.
Docker Kurulumu
Bu tip Core işletim sistemli sunucular üzerinde yalnızca komut satırından işlem yapıldığı için biz tabi ki işlemi Powershell ile gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla öncelikle powershell.exe yazarak aşağıdaki gibi Powershell uygulamasına geçiş yapmış oluyoruz.
Hemen ardından yapmamız gereken şey; Powershell Gallery üzerinde Docker Microsoft Package Management Provider kurulumunu yapmanız gerekiyor. Bunun için aşağıdaki komutu Powershell üzerinde çalıştırmanız gerekiyor. Kurulumun hemen başladığını göreceksiniz.
Install-Module –Name DockerMsftProvider -Repository PSGallery -Force
Şimdi de Package Management modülünü kullanarak Docker en güncel versiyonunu aşağıdaki komut ile yüklemeye başlayabilirsiniz.
Install-Package -Name Docker -ProviderName DockerMsftProvider
Bu kurulum birkaç paket birden indirdiği için biraz zaman alabilir. Aşağıdaki gibi paketlerin indirildiğini göreceksiniz.
Güncel Docker versiyon indirme işlemi de tamamlandıktan sonra aşağıdaki komutu yazarak, sunucunuzun restart edilmesini sağlıyoruz.
Restart-Computer -Force
Hemen sonrasında Powershell üzerinde aşağıdaki komutu girerek image indirilmesini sağlamalısınız.
Docker run -it –isolation=hyperv microsoft/dotnet:nanoserver PowerShell
Sunucumuz üzerinde ls komutu ile disk özelliklerimizi inceleyebiliriz.
Son olarak docker info komutu ile de çalışıp çalışmadığını görüntüleyebilirsiniz. Bu yapıya Windows Server Containers denilmektedir. Eğer Hyper-V Isolation Container mimarisini uygulayacaksanız, her Container bir sanal sunucu içerisinde çalışacaktır. Dolayısıyla bir Hyper-V sunucusu kuruyorsunuz. Ve bu özelliği aktif ediyorsunuz. Bunu yapmak içn yine Powershell üzerinde aşağıdaki komutu çalıştırmanız gerekmektedir.
Install-WindowsFeature Hyper-V
Ayrıca Nested Virtualization özelliğini de kesinlikle aktif etmeniz gerekecektir. Bunu da aşağıdaki komut ile aktif ettikten sonra;
Set-VMProcessor -VMName <VM adı> -ExposeVirtualizationExtensions $true
Hyper-V aktif hale gelmiş olacaktır. Bundan sonraki son adımda -isolation=hyperv parametresi ekleyerek, Container’ınızı Hyper-V Isolation ile birlikte çalıştırmış olacaksınız. Bu komutu da yine Powershell üzerinden aşağıdaki gibi uygulayabilirsiniz.
Docker run -it –isolation=hyperv microsoft/dotnet:nanoserver PowerShell
Bu yazımda, Windows Server Standart üzerinde docker ayarları ve kurulumunun nasıl yapılacağından bahsettim. Faydalı olması dileğiyle.