Vmware Üzerinde DRS Nasıl Kullanılır?

Sanallaştırma platformu olan VMWare üzerindeki DRS kullanımından bahsedeceğiz. DRS ile sunucularınız arasından seçim yaparak, ESXI hostlarınızın yükünü dengelemek adına dilediğinizi seçebildiğiniz Dağıtılmış Kaynak Zamanlayıcısıdır. Peki Vmware Üzerinde DRS Nasıl Kullanılır?

Aslında VMWare kullanan herkesin bildiği bir konudur DRS. Ancak yalnızca kutucuğu işaretleyerek aktif etmek yeterli olmamaktadır. Birtakım ayarları da beraberinde yapmanız gerekmektedir. DRS’i kullanırken onu teknik olarak yapılandırmanız gerekmektedir. Dolayısıyla doğru bir şekilde yapılandırmak önemlidir. BU sebeple DRS içerisindeki seçeneklerin ne anlama geldiğini sizlere aktaracağız.

DRS’i temel bir şekilde kullanacaksanız, birkaç seçeneğiniz bulunmaktadır. Bunları sıralamak gerekirse;

Manual

Kısmi Otomatik (Partially Automated)

Tam Otomatik (Fully Automated)

Olarak 3 seçeneğe ayrılmaktadır. Bunların dışında önceliği değiştirmek için bir seçenek var. Bireysel olarak sanal makine otomasyon seviyesi seçeneği de var. Ayrıca tahmini DRS denilen bir seçenek daha var. Bunların hangisini uygulayacağınız tamamen size kalmış. Yapınıza uygun olanını uygulayabilirsiniz. Şimdi bu kavramları teker teker açıklayalım.

Manual Seçeneği

Öncelikle manual moda geçtiğinizde her şeye onay vermeniz gerekmektedir. Eğer büyük bir ortamınız bulunuyorsa, her sunucu kaynağını değiştirirken onay vermeniz gerekecektir. Bir makine açıldığında ne yapılacak, meşgul olduğu zaman ne yapılacaksa, tüm geçişleri onaylamanız gerekecektir. Bu sebeplerden dolayı bu seçenek çok fazla tercih edilmemektedir.

Kısmen Otomatik (Partially Automated)

Bu seçeneği aktif ettiğinizde VMWare, sanal makinenizi çalıştırdığınız anda nerede en verimli şekilde çalışacaksa oraya taşıyacaktır. Makineniz çalıştıktan sonra manual olarak onay vermeniz gerekecektir. Dikkat etmeniz gereken nokta, sanal makinelerinizin paylaşılan depolama üzerinde olduğuna dikkat etmenizdir. Bunun sebebi sanal makinelerinizi farklı bir bilgisayara yeniden kaydetmesidir. Bir depolama geçişinde bulunmaz. Bu süreç te sizi yoracaktır. Dolayısıyla tam otomatik moda geçmek zorunda kalacaksınız.

Tam Otomatik (Fully Automated)

Bu seçenekte tüm sanal makineleriniz açılışının ardından en verimli çalışacağı yere otomatik bir şekilde yerleşir. Sanal makineniz çalışırken Vmotion ağını size hiç sormadan kullanacak ve makineleriniz yoğunlaştığında, daha iyi çalışacağı bir yere taşıyacaktır. Bu modda hiçbir şeye elle onay vermeniz gerekmez. Tavsiye edilen en stabil mod tam otomatik moddur. Burada takip yapmanıza da gerek yoktur. Gece ya da tatil günü herhangi bir yoğunluk olduğunda kendi kendine taşıma işlemi yapılacaktır. Bu işlemlerden sizin haberiniz olmayacaktır.

Genel olarak sanal makinelerinizin nerede olduğunu bilmek isteyebilirsiniz. Bunun için uygulamanız gereken çözüm kesinlikle DRS Grubu kullanmak olacaktır. Önemli sanal makineleriniz için bir grup tanımalayabilirsiniz. Yalnızca ana bilgisayarınız kümesinde duracak şekilde ayarlamanız en doğrusu olacaktır.

Migration Treshold

Bu ayar DRS’in ne kadar kısaltma veya yükseltme olduğuna bağlıdır. Bu ayarı çokm yüksek bırakırsanız, makineleriniz hareket etmesi gerekmediği zaman da hareket edecektir. En default ayarı ortada kalması olacaktır. En düşükte bırakırsanız da, sorun olduğunda makineler geçişleri yapamayabilirler.

Predictive DRS (Tahmini DRS)

Bu özellik çok kullanışlı ve hayat kurtaran bir özelliktir. Ana bilgisayar arızalarını azaltmanızı sağlamaktadır. Örnek vermek gerekirse; ana bilgisayar power arızası yaparsa bir hata noktası kalmış olur. Bu özellik açık olduğunda, sanal makineler otomatik olarak taşınacak ve ana bilgisayar üstüne yerleşmesi önlenmiş olacaktır.

Virtual Machine Automation (Sanal Makine Otomasyon)

Bu ayar sayesinde bireysel sanal makineleriniz için küme ayarlarını geçersiz hale getirebilirsiniz. Örnek olarak domain controller makinenizi kısmi otomatik hale getirecekseniz, yalnızca kısmi veya manual ayarlamanız gerekmektedir. Kümenizin geri kalan kısmı da tam otomatik olarak ayarlanmalıdır.

Wrap Up (Sarmak)

Yukarıda belirttiğimiz gibi VMWare oldukça fazla DRS seçeneğine sahiptir. Yapmanız gereken tek şey ortamınızın hangisine uygun olacağını belirlemektir. Büyük ölçüde tercihimiz genelde kesinlikle tam otomatik DRS’tir. BU ayarı yaptığınızda, sanal makinelerinizin nerede olduğu ve performansının ne durumda olduğunu düşünmenize gerek yoktur.

NOT: Tüm sanal sunucularınızın DRS özelliğinin çalışabilmesi için paylaşılan depolama üzerinde olması gerekmektedir. Aksi bir durumda o makineleriniz taşınmayacaktır.


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir