Merhaba, bu yazımda Vmware SRM and vSphere Replication Installation konusundan bahsedeceğim. İşlem için ortamımıza öncelikle ayrı ayrı iki vCenter kurulumu gerçekleştirdik. İkisinde de 1 adet host bulunmaktadır. SRM, vSphere Replication ile kullanıldığında sizlere özellikle Disaster Recovery tarafında bir otomasyon sağlayacaktır. vSphere Replication ile sunucuları karşıya gönderirsiniz. Sonrasında da ip değişikliği, dns değişikliği network kart ayarı gibi seçenekleri otomasyona bağlayarak açılmalarını sağlayabilirsiniz. Şimdi https://myvmware.com üzerinden vSphere Replication ve SRM 8.6 dosyalarını indiriyoruz.
Ardından bilgisayarımıza vSphere Replication olan ISO dosyasını mount ediyoruz. Ardından hostumuz üzerinde OVF template kurulumu gerçekleştireceğiz. Aşağıda görülen dosyaları seçiyoruz ve devam ediyoruz.
Makinemize bir isim veriyoruz ve devam ediyoruz.
Datastore seçimimizi yaparak devam ediyoruz. Tek disk bulunduğu için Thin Provision olarak ayarlayalım ve devam edelim.
Hostname ve şifre işlemlerini girerek devam ediyoruz. Host network kısmını static olarak seçiyoruz.
Son olarak ip adresi bilgilerini ve ip adresini veriyoruz.
Finish diyoruz ve import işlemi başlıyor.
İki ayrı lokasyona kurulum yapıyoruz. Bunu İstanbul – Ankara lokasyonları olarak düşünebilirsiniz. İki lokasyon arasında sunucularımızı gönder, geri gönder gibi işlemler yapmamıza yarayacak.
SRM OVF ISO Installation
Şimdi ise aynı OVF template üzerinden kurulum işlemini SRM ISO dosyası için yapacağız.
Cihazımıza isim verip datastore belirtip ilgili ip adreslerini verip devam ediyoruz.
Kurmuş ve isimlendirmiş olduğunuz isimleri mutlaka DNS üzerinde kaydetmelisiniz.
Aynı ISO mount ve kurulum işlemleri hangi iki lokasyon arasında test yapmak istiyorsanız, orada deploy edip kurmanız gerekmektedir. Diğer lokasyon üzerinde de bu işlemleri tamamladıktan sonra işlemlerimize başlıyoruz.
SRM sunucusuna https://X.X.X.X:5480 şeklinde web üzerinden ulaşabilirsiniz. Eğer burada cihazınıza ping atamıyorsanız, cihazınıza console üzerinden bağlanmalısınız. Eğer aşağıdaki gibiyse yukarıda verdiği komuta gidiyoruz.
Aşağıdaki gibi menüye giderek yeniden ip adreslerini vermeniz gerekmektedir.
Ardından 5480 ile giriş yapıyoruz. Configure Appliance diyoruz. Kurduğumuz host bilgilerini yazıyoruz.
Eğer hata alırsanız Time kısmında aşağıdaki şekilde ayar yapmanız gerekecektir.
NOT: SRM ve vSphere replication ürünlerini kurarken mutlaka düz isimler kullanın. İsimler içerisinde _, – gibi semboller kullanmamalısınız. Yoksa sürekli network kartı ve time sync kısımlarında sorun yaşar ve kurulumu gerçekleştiremezsiniz.
Config işlemlerimi tamamladık. Şimdi Launch site Recovery diyerek giriş sağlıyoruz. İlk olarak yapmamız gereken test etmek adına her iki lokasyona da birer sunucu kurmak olacak. Ben test için iki lokasyona da Windows Server 2022 kurdum.
vSphere Replication Testi
Kurmuş olduğumuz VRMS Appliance Management içerisine giriyoruz.
vCenter sunucumuzun ismini giriyoruz. Certificate ekranında yes diyerek devam ediyoruz.
Aşağıdaki ekranda mutlaka bir email adresi girmelisiniz.
Aynı kurulum işlemlerini hem Istanbul hem de Ankara lokasyonumuzda yapıyoruz.
Bu işlem plugin şeklinde vCenter içerisinde sol tarafta görünecektir.
Şimdi geldik iki site arasında bağlantı kurma işlemine. İki site arasındaki bağlantıyı sağladıktan sonra vm testimizi yapabileceğiz. Görüldüğü gibi site oluşmaya başlamış.
NOT: Site Recovery Manager kurulumu ve plugin eklentileri için port bilgileri aşağıdaki gibidir. Bu portlara mutlaka izin verilmesi gerekmektedir.
https://ports.esp.vmware.com/home/Site-Recovery-Manager
Şimdi pair kurma işlemini gerçekleştireceğiz.
Aşağıdaki alana hangi lokasyondaysanız diğer lokasyonun bilgilerini giriyoruz.
DNS kayıtlarınız ve port erişim ayarlarınız doğru ise burayı sorunsuz geçmesi gerekmektedir. (Sorunlu olduğu kısımda aşağıdaki gibi hata verecektir. vSphere Replication Administration için pdf linkini de aşağıdan görebilirsiniz.
vSphere Replication Admin Guide
Pair kurulum işlemlerimiz her iki site tarafında da tamamlanmış duruma geldi. Şimdi vCenter üzerinde administration diyerek client plugins kısmında site Recovery manager görmeniz gerekmektedir. Bunu görmek için bir sanal sunucunuza sağ click Site Recovery kısmından da görebilirsiniz.
Hangi VM’i karşıdaki site üzerine replike etmek istiyorsanız o VM’e sağ click Site Recovery diyoruz. Configuration diyoruz.
NOT: Sorun yaşamanız durumunda VM Kernel adaptörü üzerinde vSphere Replication ve vSphere Replication NFS özelliğini aktif hale getirmelisiniz.
vSphere Replication sunucularımda karşılıklı configure appliance diyorum. Ve ikisinin de web üzerinden bağlanıp bilgileri görüyorum.
Testvm sunucumuza sağ click site Recovery diyoruz. Configure replication diyoruz. Kendi vCenter içerisinde replication işlemini yapmasını sağlıyoruz. Burada hangi site üzerinde olduğumuzu, hangi sunucunun replication server olduğunu, hangi datastore üzerinde sunucunun bulunduğu gibi bilgiler ve yapmış olduğunuz replike işleminin ne kadar sürdüğü gibi detaylar görülmektedir.
Site Recovery altına girdiğinizde site pair işlemini SRM için de gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Ardından aşağıda görüldüğü gibi butonlar aktif olacaktır. Buraya kadar yaptığımız her şey vSphere Replication tarafı içindi. Şimdi Site Recovery Manager kısmına geçiyoruz.
Bu yazımda sizlere SRM (Site Recovery Manager) ve vSphere Replication plugin’lerinin nasıl deploy edileceğinden ve bir sunucuyu nasıl replike edeceğinizden bahsettim. Bir sonraki yazımda SRM yani Site Recovery Manager ile neler yapabiliriz ve nasıl uygulayabiliriz kısımlarından bahsedeceğim. Faydalı olması dileğiyle.