Hyper-V Üzerinde Copy-VMFile ile Sunuculara Nasıl Dosya Kopyalanır?

Bu yazımızda Hyper-V kullananların oldukça işine yarayacak olan Copy-VMFile özelliğinden bahsedeceğiz. Bu yöntem ile Hyper-V üzerinde çalışan sanal sunucularınız üzerindeki disk alanlarına dosya kopyalamanız gerekebilir. Bu dosyalara örnek olarak bir uygulama, setup dosyaları ya da bir ayar dosyası gösterilebilir.

Böyle bir durum başınıza geldiğinde normal şartlarda birkaç belli alternatif bulunmaktadır;

  • İlk olarak kopyalamak istediğiniz içerikleri ISO dosyası olarak paketleyebilirsiniz. Ve sanal donanım Virtual Drive ile sanal sunucunuza insert edebilirsiniz.
  • Sanal sunucunuza kopyalamak istediğiniz içerikleri vhd/vhdx formatında paketleyebilir ve makineniz üzerine direk olarak attach edebilirsiniz.
  • Sunucunuz ağa bağlı ve TCP/IP ayarları yapılmış ise SMB ya da benzer bir protokol yardımı ile kopyalama işlemini yapabilirsiniz.
  • Sanal sunucunuzun ağ ayarları yapılmış ve RDP yapabiliyorsanız, Drive Mapping ya da Clipboard dediğimiz kopyala yapıştır işlemini kullanabilirsiniz.

Bunların hiçbirisini yapamıyorsanız ve 2.nesil sanal sunucularınız mevcutsa, Enhanced Session Mode aktif edebilir ve sanal sunucunuzun ağ ayarları yapılmamış olsa bile kopyala yapıştır şeklinde dosyanızı alabilirsiniz. Ancak bir başka yolu daha var. Yazımızın konusu olan Copy-VMFile yöntemi. Dilerseniz bu yöntemin ne olduğundan bahsedelim.


Copy-VMFile Nedir?

Yukarıda anlatmış olduğumuz hiçbir yöntemi kullanma ihtimaliniz olmayabilir. İşte tam bu noktada Windows Server 2012 R2 işletim sistemi ile gelen Hyper-V powershell modülü içerisinde gelmiş olan Copy-VMFile cmdlet özelliğidir. Bu özelliği kullanarak sanal sunucunuzun diskine hostunuz üzerinde bulunan bir veriyi direk olarak kopyalayabilirsiniz. Bu özelliğin kullanımında sanal sunucunuzun ağa bağlı olmasına gerek yoktur.

Copy-VMFile özelliğini kullanırken; sanal sunucunuzun ağa bağlı olması gerekmemektedir. Sanal sunucunuzun 1 ya da 2. Nesil olması önemli değildir. Yetkili bir kullanıcı hesabı bilgisi bilmenize de gerek bulunmamaktadır. Dikkat edilmesi gereken şey Integration Services sürümünün yüklenmiş olmasıdır. Ve hepsinden önemlisi, Copy-VMFile özelliği yalnızca Windows işletim sistemine sahip olan sanal sunucular üzerinde kullanılabilir.


Peki Copy-VMFile Özelliği Nasıl Kullanılır?

Copy-VMFile özelliği Windows Server 2012 R2 Hyper-V powershell modül içerisinde yer alan bir cmdlet özelliğidir. Bundan önceki Hyper-V sürümlerinde bulunmamaktadır. Sadece Windows 8.1 client işletim sistemine sahip olan Hyper-V sürümünde kullanılmaktadır.

Kopyalama olayı Guest Services üzerinden yapılmaktadır. Dolayısıyla Copy-VMFile özelliğini kullanmadan önce sanal sunucunuzun ayarlarına girerek Integration Services sekmesinden Guest Services servisini bir kereliğine aşağıda görüldüğü gibi aktif hale getirmeniz gerekmektedir.

Diyelim ki; Admin center sunucumuzun d diskinde bulunan test.txt dosyasını aynı host üzerinde çalışmakta olan test adındaki sunucunun c diski içerisine kopyalamak için aşağıdaki komutu kullanmanız gerekmektedir.

Copy-VMFile -VMName Admincenter -SourcePath D:\test.txt -DestinationPath C:\ -FileSource Host

Bu işlem sonrasında kopyalama tamamlanır ve size herhangi bir bilgilendirme yapmaz. Hata oluştuğu durumlarda bilgi verecektir. Copy-VMFile için birçok parametre kullanabilirsiniz. Örnek olarak bir dosyanın üzerine yazmak için –Force parametresi kullanılmaktadır. Hedefte olmayan bir dizini oluşturmak için de –CreateFullPath parametresini kullanabilirsiniz.


Copy-VMFile Özelliğini Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • İlk olarak sadece Windows işletim sistemine sahip olan sanal sunucularınızda kullanılacağı unutulmamalıdır.
  • Kopyalamak istediğiniz veri kaynağınız, sanal sunucunuzun çalışmakta olduğu hostun üzerinde bulunmak zorundadır.
  • Kopyalacağınız veriler için hedef ve kaynak aynı hostun üzerinde olması koşulu sağlandıktan sonra,     -ComputerName parametresi sayesinde Hyper-V powershell kurulu olan uzak bir sunucu üzerinden başlatılabilmektedir.
  • Copy-VMFile özelliğini kullanabilmek için sanal sunucunuzun Guest Services yetkisini açmanız gerekmektedir. Bu özelliği sanal sunucu başına sadece bir kere aktif etmeniz gerekmektedir. Bu özellik güvenlik anlamında sorun yaratabilir. Zararlı bir kod ile bu yöntem üzerinden tüm sanal sunucularınıza zarar verebilir. Yani siz Copy-VMFile kullanıp kopyalama işlemini tamamladıktan sonra Guest Services özelliğini tekrar kapatabilirsiniz.

Bu yazımızda Windows Server 2012 R2 Hyper-V Powershell modülü ile birlikte gelen Copy-VMFile nedir, nasıl kullanılır sorularını cevaplamaya çalıştık. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle.


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir