Merhaba, bu yazımda sizlere Windows 10 işletim sistemi üzerine Hyper-V client kurulumunun nasıl yapılacağını anlatacağım. Server tarafı ile biraz farklılıklar gösterse de oldukça iş gören Hyper-V Client, Windows 10 üzerine nasıl kurulur? Hyper-V kurulum gereksinimleri nelerdir? Hyper-V kurulum işlemleri nasıl yapılır? Sorularının cevaplarını detaylı yazım içerisinde bulabileceksiniz.
Microsoft’un sanallaştırma çözümü olan Hyper-V Windows 8 işletim sistemi ile birlikte gelmiştir. Ardından Windows 8.1 işletim sistemi ve son olarak ta Windows 10 işletim sistemi üzerinde kullanabilmekteyiz. İlk önce şunu belirtmem gerekiyor ki; Windows 10 üzerindeki Hyper-V Windows Server 2016 tarafındaki Hyper-V ile aynı özelliklere sahip değildir. Fakat bir IT personelinin ya da uygulama geliştirmecinin sanal makine ihtiyacını kolaylıkla karşılayabilmektedir.
Windows 10 işletim sistemi üzerine kuracağımız Hyper-V Client üzerinde powershell cmdlet’lerini kullanabilirsiniz. Gen1 ya da Gen2 jenerasyonunda 32bit veya 64bit sunucular çalıştırabilirsiniz. Sanal disk türlerinden fixed, dynamiccally ya da differencing seçeneklerini kullanabilirsiniz. Kablolu ve kablosuz ağlarla ilişkili sanal ağlar yaratabilirsiniz. Dynamic memory kullanımı yapabilirsiniz. Standart snapshot yani checkpoint işlemlerini yapabilirsiniz. Export ve import işlemlerini uygulayabilirsiniz. Sunucu üzerinde Live Migration ve Live Storage Migration işlemlerini yapabilirsiniz. Ayrıca Online Backup işlemini de yapabilirsiniz.
Windows 10 işletim sistemi üzerinde çalışan Hyper-V Manager konsolunuzda açık olan sunucunuz, siz fiziksel bilgisayarınızı kapattığınızda saved state duruma geçer. Bilgisayarınızı yeniden açtığınızda sunucunuz yeniden açılmış olacaktır. Bütün bu işlemleri bir son kullanıcı işletim sisteminde gerçekleştiren Hyper-V Client, oldukça stabilize çalışmaktadır. Dolayısıyla disk imajları ve donanımlar da Hyper-V ile uyumlu olarak çalışmaktadır.
Bu kadar özellik saydım ancak şunu da belirtmeliyim ki; Windows 10 işletim sistemi üzerinde çalışan Hyper-V Client üzerindeki sunucunuzu Failover Cluster içerisine dahil edemezsiniz. Live Migration özelliğini de farklı sistemler arasında canlı olarak makine taşımak için kullanamazsınız. Ayrıca sanal sunucularınız arasında Shared Witness dediğimiz paylaşımlı disk kullanamazsınız. Ayrıca bazı kurumsal özellikleri kullanamazsınız. Felaket Kurtarma Senaryosu denilen Disaster Recovery için de Hyper-V Replica özelliğini de kullanamazsınız.
Hyper-V Kurulum ve Gereksinimleri
Windows 10 işletim sistemi üzerine Hyper-V kurulumu yapmadan önce gereksinimlerin karşılandığından emin olmalısınız. Hyper-V kurabilmek için gereklilikler aşağıdaki gibidir;
- İlk olarak fiziksel bilgisayarınız üzerinde donanımsal sanallaştırma yani Virtulization özelliğinin bulunması, 64bit işlemci desteklemesi ve bu özelliğin aktif olması gerekmektedir.
- Windows 10 işletim sisteminiz kesinlikle 64bit sürümü ve Windows 10 Pro, Windows 10 Enterprise ya da Windows 10 Education ürünlerinden birisi olmalıdır.
- Bilgisayarınızda minimum 4GB Ram bulunması gerekmektedir.
Gereksinimlerden de bahsettiğimize göre artık Hyper-V Client kurulum adımına geçebiliriz. Yukarıda bahsettiğim gibi bir Windows sürümüne sahip olduğunuzu varsayıyorum. Şimdi Hyper-V kurulumu için yapmanız gereken birkaç adım bulunmaktadır. Dilerseniz GUI üzerinden dilerseniz de Powershell üzerinden kurulum gerçekleştirebilirsiniz. Herhangi bir indirme işlemi yapmanıza kesinlikle gerek yoktur. Yalnızca ilgili binary’lerin aktif edilmesi gerekmektedir. İşlemi uygulamak için sırası ile;
Programs and Features > Windows Features On / Off > Hyper-V
Seçeneğini aktif etmelisiniz. Bu alanda size birkaç seçenek daha görünecektir. Bunları da kısaca açıklamak gerekirse;
- Hyper-V: Hypervisor ve yönetim araçlarının hepsini yüklemek için gereklidir.
- Hyper-V GUI Management Tools: Bu özellik Hyper-V Manager yönetim konsolu için gereklidir.
- Hyper-V Module for Windows Powershell: Bu seçenek Powershell üzerinde Hyper-V modülünün kurulmasını sağlar.
- Hyper-V Hypervisor: Bu seçenek sanallaştırma işlemini yapan hypervisor kodunu getirecektir.
- Hyper-V Services: Hyper-V üzerinde yönettiğiniz bazı servislerin arka plan hizmetlerini yükler.
Bu adımdan sonra Windows işletim sisteminiz küçük bir yükleme yapacak ve bittiğinde sizden restart isteyecektir. Dilerseniz aynı işlemi tek bir komut ile Powershell uygulaması üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Hyper-V Client kurulumu için aşağıdaki scripti Powershell uygulamanızı run as administrator ile çalıştırarak yapıştırmalı ve çalıştırmanız yeterli olacaktır.
enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Hyper-V -All
Bu komut sonrasında bir işlem başlayacak ve bittiğinde yine yeniden başlatmanızı isteyecektir. Bilgisayarınız yeniden açıldığında küçük bir update işlemi yapacak. Açıldıktan sonra başlat içerisinde Hyper-V Manager yazarak konsolunuzu açmış olursunuz.
Bu alanda sağ click New Virtual Machine diyerek dilediğiniz gibi yeni bir sanal sunucu yaratabilirsiniz. Bu yazımda Windows 10 işletim sistemi üzerine Hyper-V Client kurulumunun nasıl yapılacağını anlattım. Faydalı olması dileğiyle.