Merhaba, bu yazımda sizlere Microsoft‘un başarılı sanallaştırma platformu olan Windows 10 Üzerinde Hyper-V Hatası Nasıl Giderilir? kısaca bundan bahsedeceğim. Hyper-V kurulumunu Windows 10 işletim sistemi üzerine yapmak oldukça basittir. Normal şartlarda kurulumu yapmanız çok kısa sürecektir. Burada çok sık rastlanan bir hata bulunmaktadır. Sizlere onun çözümünden bahsedeceğim. Öncelikle Hyper-V nasıl kurulur?
Yapmanız gereken ilk şey denetim masası içerisinden program ekle / kaldır içerisine giriş yapmak olacaktır. Turn windows features on or off içerisine giriş yapmalısınız.
Açılan sekme içerisinde aşağıda görüldüğü gibi Hyper-V kutucuğunu işaretleyerek kurulumu başlatabilirsiniz.
Ancak bazı durumlarda kurduktan sonra Hyper-V çalışmayarak sunucu hatası vermektedir. Bu hata windows işletim sisteminizin, uygulamanıza izin vermeyişi ile ilgilidir.
Peki Hyper-V Hatası Nasıl Giderilir?
İlgili Hyper-V kurulumunu yaptıktan sonra bilgisayarınız yeniden başlayacaktır. Ancak siz Hyper-V Manager‘ı açtığınızda uygulama çalışmayacaktır. Böyle bir durumda sorunu nasıl gidermeniz gerektiğini hemen anlatıyorum. Öncelikle başlat kısmına Windows Security yazarak menüye giriş yapıyorsunuz. Aşağıdaki kısma eriştiğinizde App & Browser Control kısmına giriş yapmalısınız.
Burada birçok menü göreceksiniz. Aşağıdaki alanlar karşınıza gelecektir.
Sayfayı en alta indirdikten sonra aşağıdaki gibi bir menü göreceksiniz. Exploit protection settings kısmına tıklamalısınız.
Şimdi sorun çıkaran uygulamamızın exe dosyasını exploit etmemiz gerekecek. Bu sebeple Program Settings kısmına giriş yapıyoruz. Ve ardından Add program to customize seçiyoruz.
Bu seçeneği işaretledikten sonra karşınıza iki seçenek gelecek. Siz burada direkt olarak yolu göstereceğinizden dolayı choose exact file path seçmelisiniz.
Şimdi uygulamanın exesinin yolunu göstermelisiniz. Aşağıda görüldüğü gibi yol; C > windows > System32 altında vmcompute.exe dosyasıdır.
Bu exe dosyasını ekledikten sonra karşınıza ne yapmak istediğinizle ilgili sorular olan bir ekran açılacaktır.
Burayı biraz aşağıya doğru çekerek Control flow guard (CFG) içerisinden Override system settings ve on kısmını kapatmalısınız. Aşağıda ilgili alanları görebilirsiniz.
Uygula dedikten sonra yapmamız gereken bir adım kalıyor. Bu da vmcompute olarak eklediğimiz exe dosyası servisini başlatmak olacaktır. Bunun için pğowershell uygulamasını run as administrator olarak çalıştırmalısınız. Ardından net start vmcompute yazarak enter diyorsunuz.
Ardından yeniden Hyper-V Manager içerisine girdiğinizde yeni makine oluştururken hata almadığınızı göreceksiniz. Bu yazımda windows 10 işletim sistemine Hyper-V üzerinde alınan vmcompute hatasının nasıl giderileceğinden bahsettim. Faydalı olması dileğiyle.