Windows 10 1903 Sandbox Özelliği Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bu yazımızda Windows 1903 versiyonu ile birlikte karşımıza çıkan Sandbox özelliğinden bahsedeceğim. Evet, Windows 1903 bizlere birçok özellik getirdi. Ancak bunlardan en önemlisi işletim sistemimiz içerisinde bir Sandbox kullanıyor olmamızdır. Sanallaştırma teknolojileri sayesinde Windows 1903 üzerinde oldukça etkili özelliklere sahip oldu. İşte Windows Sandbox özelliği, tamamen sanallaştırma özelliğini kullanan bir Sandbox container yaratmamıza imkân sağlamaktadır.

Bu container içerisinde internet kullandığımız ve her şeyi test edebileceğimiz bir Windows 10 ortamı yaratmaktadır. Şimdi size sanki yeni bir Windows 10 kurmuş ve onu kullanıyormuşuz gibi göründü. Ancak öyle değil. Burada güzel olan siz Sandbox’ı kapattığınız anda Windows 10 kopyası silinmektedir. Windows Sandbox özelliği sayesinde yazmış olduğunuz ancak kritik bir sistem üzerinde çalıştırmak istemediğiniz bir uygulamayı kolaylıkla test etme imkanına sahip olduk.

Peki Windows Sandbox özelliğini nasıl kullanırız?

İlk olarak özelliği kullanabilmeniz için Windows 10 1903 versiyonu kullandığınız bilgisayarın BIOS içerisinde Virtualization Technology özelliği açık olmalıdır. Bu arada Sandbox özelliğini, sanal bir makinede de çalıştırmak isteyebilirsiniz. Bunun içn aşağıdaki komutu powershell üzerinden çalıştırmalısınız.

Set-VMProcessor -VMName -ExposeVirtualizationExtensions $true

Evet gelelim yeniden fiziksel makineniz üzerinde Sandbox özelliğini aktif etmeye. Donanım ihtiyaçlarının da karşılanmış olduğundan emin olmalısınız. Minimum 4 GB Ram olmalı, 1 GB boş hard disk alanı ve 2 Core CPU gereklidir. Eğer bu gereksinimler karşılanmış ise yapmanız gereken aşağıdaki tek satırlık komutu powershell üzerinden çalıştırmak kalacaktır.

Enable-WindowsOptionalFeature -FeatureName “Containers-DisposableClientVM” -Online -NoRestart -ErrorAction Stop

Bunun ardından bilgisayarımızı bir kere yeniden başlatıyoruz. Ve açıldıktan sonra programlar kısmından Windows Sandbox uygulamasını açabilirsiniz. Ve bu harika özelliği kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bu işlemi arayüz üzerinden de add or remove programs kısmından da yapabilirsiniz. Yapmış olduğunuz yükleme sonrasında Sandbox uygulamasına aşağıdaki şekilde ulaşabilirsiniz.

Uygulamaya tıkladığınız an itibariyle karşınıza yeni sıfır bir Windows 10 masaüstü ekranı gelecektir. Herhangi bir uygulamayı zararlı mı diye test etmek isterseniz, kendi masa üstünüzden Sandbox tarafına kopyala yapıştır ile alabilirsiniz.

Ve direkt olarak orada çalıştırabilirsiniz. SCCM üzerinden yapacağınız yama ve update dağıtımlarını da burada kolaylıkla test edebilirsiniz.

Son olarak Sandbox üzerinde Windows’u kapat dediğinizde, karşınıza bir uyarı ekranı gelecektir. Bu ekranda bizlere yapmış olduğumuz tüm değişikliklerin silineceğini söylemektedir. Siz Sandbox’ı kapattıktan sonra donanımdan aldığı kaynağı da sisteme geri verecektir.


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir