Merhaba, bu yazımda sizlere Vmware Site Recovery Manager kullanımı konusundan bahsedeceğim. Site Recovery Manager iki site’ın aralarında görüşerek belirleyeceğiniz kıstaslar ile sunucularınızın karşıya gönderilerek açılmasını sağlamaktadır. Burada birçok mapping işlemi yapmanız ve yapınıza göre tasarlamanız gerekmektedir. Bir lokasyonumuzda 5 farklı cluster var ve karşı tarafta 2 cluster varsa, yani aynı sayıda hostunuz yoksa resource mapping işlemi yapmamalısınız. Çünkü SRM bire bir config istemektedir. Böyle bir senaryoda resource pool yaparak sunucuları karşıya gönderebilirsiniz.
Resource mapping kısmında host by host bir test senaryosu gerçekleştiriyorum. Görüldüğü gibi bir hostum İstanbul bir hostum da Ankara lokasyonunda bulunmaktadır. Ayrıca bu confiğini aynısını reverse için de yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde sunucularınızı geri döndüremeyeceksiniz. Gördüğünüz gibi reverse senaryomuzda da ankarasrm isimli hostumdan srmistanbul hostuma dönüş olarak ayarladım.
Folder Mappings kısmında yeni bir folder eklemek isterseniz, içerisinde new diyorsunuz. Bu iki vCenter ortamınızda aynı folder yaratmış olmanız anlamına gelir. Ben senaryomda TESTSRM adında bir klasör oluşturdum. Ve içerisine test sunucumu koydum. Ardından Folder Mapping kısmında new dedim.
Eğer otomatik mapping istiyorsanız eşleşen isimleri map yapacak. Dilerseniz ikinci seçenek ile manual olarak ayarlayabilirsiniz. Ben manual olarak ayarlıyorum.
Görüldüğü gibi iki vCenter ortamımda da klasörlerimi seçtim. Ancak henüz map yapmadım. Map yapmam için aşağıdaki add mappings butonuna basmalı ve sonucun çıktısını aşağıdaki pencerede görmeliyim.
Bir sonraki ekranda bunun reverse mappingini ayalıyoruz. Otomatik olarak karşımıza getirdi. Next diyoruz ve finish ile bitiriyoruz.
Permissions kısmında karşılıklı vCenter ortamlarının izinlerini görebilirsiniz.
Network Mappings kısmında da örneğin; İstanbul lokasyonunda bulunan vm vlan 100, ancak bu vlanın Ankara lokasyonunda vlan 101 olarak açılmasını ve ip adresinin de değişmesini istiyoruz. Hemen new diyelim.
Benim senaryomda Distributed Switch yok. Farklı vlanlar da yok. Eğer olsaydı bu kısımda zaten listeleniyor olacaktı. Benim senaryoma göre VM Networkleri karşılıklı olarak mapliyorum.
Aynı şekilde reverse mapping işlemini de yapıyoruz.
Burada oluşturmuş olduğumuz VM Network mapping doğru. Ancak sunucu İstanbul’dan Ankara lokasyonuna gittiğinde başka bir ip ile açılsın isterseniz, IP Customization kısmına gelip add demeniz gerekir.
Burada subnet belirtiyoruz. Örneğin; İstanbul’da sunucunun ip adresi 192.168.0.1/24, Ankara’da sunucunun 172.17.0.1/24 olarak ayarlarsanız, karşıda o ip ile açılacaktır. Ayrıca Gateway, DNS gibi kısımlarını da doldurarak karşıda değişmesini sağlayabilirsiniz.
Protection Groups Settings
SRM bu kısımda bize bir isolated test network yaratıyor. Dilerseniz bunu değiştirebiliyorsunuz. Son olarak finish diyor ve bitiriyoruz.
Yine Site Recovery konsolu üzerinde Protection Groups yaratmanız gerekmektedir. Bu da hangi VM’leri kapsadığını belirteceğiniz bir grup seçeneğidir. Ben Test-PG ismiyle oluşturdum. Ve içerisinde TESTVM adlı sunucum bulunuyor.
Group type olarak da vSphere Replication ile gönderdiğim için Individual VMs seçeneğini seçtim.
Şimdi sağ üst kısımdan Recovery Plans diyerek senaryomuzu oluşturabiliriz. Makinemizin senaryosu için new Recovery plan diyoruz. Create Recovery plan ekranı karşımıza geliyor. ISTANBUL > Ankara seçimini yapıyorum ve bir isim belirliyorum.
Yukarıda oluşturmuş olduğumuz Protection Group gösteriyoruz. Normal senaryoda burada birçok PG olacaktır.
Şimdi bir test networkü seçebilir ya da otomatik bırakabilirsiniz.
Şu anda aşağıda görüldüğü gibi TESTSRM adındaki Recovery plan oluşturuldu. İçerisinde bir VM olduğu bilgisini veriyor. Gönderilmeye hazır olduğunu belirtiyor.
Recovery Steps bölümünde ne gibi aksiyonlardan geçtiği görüntüleniyor.
History kısmında neler olduğunun bilgisi tutuluyor. Default olarak son 7 gün olarak seçilidir.
Virtual Machines kısmında da Recovery Plan içerisinde kaç VM olduğunu görüntülüyoruz. IP değişiklikleri olup olmadığını görüntülüyoruz. Sunucuyu otomatik shutdown ve start edeceği için VM Tools kurulu olmasının gerekliliği belirtiliyor.
Site Recovery Manager Test
Yeniden oluşturduğumuz Recovery Plans kısmındaki TESTSRM üzerine geliyorum. Ve run diyerek çalıştırıyorum. Beklediğimiz şey sunucunun mevcut ip adresiyle Ankara lokasyonundaki vCenter içerisinde açılması olacak. İstanbul lokasyonunda bulunan TESTVM sunucusunun da network kartının connected tikinin kaldırılmasını bekliyoruz. Ardından buradaki istatistikleri de inceleyeceğiz.
Burada bilgilendirme mesajı var. Sunucunun kapanacağını ve kesinti olacağını belirtiyor. Planned Migration ya da Disaster Recovery seçenekleri mevcut durumda. Planned Migration yapacağız. Bunun için İstanbul ve Ankara arasında storage replikasyonu hazır durumda olmalıdır. Eğer Disaster Recovery seçeneği ile ilerleyecekseniz, önce senkronize olacak onun ardından sunucu ayağa kalkacaktır.
Finish dedim ve işlemin başlayıp tamamlanmasını bekliyorum.
Görüldüğü gibi işlem başladı.
Tek bir diske sahip 90GB boyutundaki vm, datası sync edilerek yaklaşık 2 – 3 dakikada İstanbul’dan Ankara’ya gitmiş oldu.
Şimdi hemen karşıdaki vCenter üzerinden durumu kontrol ediyorum. Sunucumuz VM Network olarak connected bir şekilde gelmiş. Ve power on olmuş şekilde açılmış.
Console üzerinden de bağlanıp kontrol ediyorum. Herhangi bir erişim sorunu da mevcut değil. Ayarladığımız şekilde karşılıklı site arasında hostlar arasında iletişim kurulmuş. Belirtmiş olduğumuz datastore üzerine makine gelmiş.
Göndermiş olduğumuz sunucunun olduğu vCenter’a geçiyoruz. Burada sunucu sürekli karşı taraftaki değişiklikleri alacak ve geri dönüş senaryosunda hızlı bir şekilde replike olarak geri dönebilecektir. Inventory üzerinden sunucu gitmiyor. Edit settings kısmında da yalnızca belli donanımlar bulunuyor.
Özellikle Disaster senaryolarında sitelarınız arasında eşlenik bir donanım var ise SRM olmazsa olmazlardandır. SRM ürünü için aşağıdaki link üzerinden de inceleme yapabilirsiniz.
Site Recovery Manager Admin Guide
Bu yazımda sizlere Vmware Site Recovery Manager kullanımı konusundan bahsettim. Faydalı olması dileğiyle.