Vmware 7.0 Update 1 Üzerinde Multi Writer Disk Ekleme

Merhaba, bugün sizlere Vmware 7.0 Update 1 Üzerinde Multi Writer disk ekleme işleminin nasıl yapılacağından bahsedeceğim. Öncelikle multi writer disk nedir? Multi writer disk kullanımı nelere sebep olur? Bunlardan kısaca bahsetmek isterim.

Multi writer dediğimiz olay, bir diski ayrı iki sanal sunucuya vererek aktif aktif bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Disklerin multi writer modeli ESXI 5.5 versiyonundan beri kullanılmaktadır. Ancak multi writer disk yaptığınız sunucuların birçok kısıtlaması olduğunu da unutmamanız gerekmektedir. Bunları da hemen sizlere sıralayalım ve ardından multi writer disk ekleme işlemine geçelim.

Multi Writer Dezavantajları

  1. Eğer bir sanal sunucuya multi writer disk eklerseniz, o sunucuya vmotion ve storage vmotion yapamaz hale gelirsiniz. Hostlar arasındaki vmotion işlemini sadece sanal sunucu kapalı iken gerçekleştirebilirsiniz.
  2. Multi writer VMDK diskini online bir şekilde genişletemezsiniz.
  3. Bu diski bir sunucuya verdikten sonra diğer sunucunuza. Vmdk şeklinde göstermeniz gerekmektedir. Ancak yazma işlemleri sadece işlem yaptığınız sanal sunucu diskinde görüntülenir. Yani otomatik bir dosya senkronizasyonu gibi bir paylaşımlı klasör olarak kullanılamaz.
  4. Default ayarda Vmware multi writer disk kullanımına izin vermemektedir.
  5. Multi Writer mod kullanabilmek için disk tanımınızın kesinlikle eager zeroed thick şeklinde kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde desteklemeyecektir.
  6. Bunların haricinde multi writer disk bulunan sanal sunucularınız üzerinde suspend vm, snapshot işlemleri, clone işlemleri, storage ve normal vmotion işlemlerini yapamazsınız.

Multi Writer Disk Ekleme İşlemi

Multi writer disk eklemek için ilk yapacağımız iş, sanal sunucumuzun bulunduğu ESX host üzerine SSH bağlantısı ile gitmek ve aşağıdaki komutu çalıştırmak olacaktır.

esxcli system settings advanced set -i 1 -o /VMFS3/GBLAllowMW

Hemen ardından aşağıdaki komut ile de kontrolümüzü gerçekleştirmemiz gerekiyor. INT value değeri aşağıdaki gibi 1 ise işlem burada aktif edilmiştir.

esxcli system settings advanced list -o /VMFS3/GBLAllowMW

Bu işlemin ardından multi writer eklemek istediğimiz sanal sunucu üzerinde Edit Settings kısmına giriş sağlıyoruz.

Multi writer disk kullanmak için önce ilgili sanal sunucuya bir SCSI controller eklememiz gerekiyor. Ve bu SCSI Controller aşağıdaki ayarlar ile yani default olarak ekliyoruz.

Hemen ardından Edit Settings kısmında, VM Options menüsü içerisine giriş yapıyoruz. Buradan sırasıyla, Advanced ve Edit Configuration kısmına giriş sağlıyoruz.

Bu kısımda yapmanız gereken öncelikle ctkEnabled gördüğünüz tüm True değerleri False olarak değiştirmek olacaktır. Aşağıdaki gibi görünen bu değerleri False olarak değiştirmelisiniz.

Bu işlemlerin ardından sunucumuzu power off duruma getiriyoruz. Ve Yeniden sanal sunucunun edit settings ve VM Options menüsüne giriş yapıyoruz. Advanced ve edit configuration kısmından bu sefer yeni bir değer ekliyoruz.

Name kısmına: scsi1:0.sharing

Value kısmına da: multi-writer yazıyor ve ok ile uyguluyoruz.

Sunucumuzu yeniden açıyoruz ve artık multi writer disk eklemek için hazırız.

Şimdi sırası ile sanal sunucumuza sağ click edit settings diyoruz ve add hardware kısmından hard disk diyoruz. Hard disk boyutunu dilediğimiz bir alan belirliyoruz.

  • Type olarak “Thick Provision Eager Zeroed” seçiyoruz.
  • Sharing kısmını multi-writer olarak değiştiriyoruz.
  • Disk mode dependent olarak bırakıyoruz.
  • Ve en önemli kısımlardan birisi, yukarıda oluşturmuş olduğumuz SCSI Controller’ı seçiyoruz. Kısacası ayarlar aşağıdaki gibi olacaktır.

Multi writer diskimiz kullanıma hazır. Son olarak bu diski farklı bir sunucuya daha tanıtmak isterseniz, yukarıdaki resimde disk file olarak görünen .vmdk dosyasını, diğer sanal sunucu üzerine add hardware diyerek, existing hard disk kısmından göstermeniz yeterli olacaktır.

Bu yazımda sizlere Vmware 7.0 Update 1 Üzerinde Multi Writer disk ekleme işleminin nasıl yapılacağından, multi writer disk kullanımının dezavantajlarından bahsettim. Faydalı olması dileğiyle.


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir