Şirketlerde kullanılan sanallaştırma platformları oldukça yaygınlaşmış duruma gelmiştir. Veeam uygulaması hem backup, hem de bir replikasyon ürünüdür. Bu ürün ile hem Hyper-V, hem de VMWare platformlarınızda bulunan tüm sunucularınızı yedekleyebilir ya da replikasyon yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Sizler için Hyper-V platformunuzdaki sanal bir sunucunun replikasyon işleminin nasıl yapılacağına anlatacağız. İlk olarak Veeam konsol üzerinde Replication – Virtual Machine – Microsoft Hyper-V menüsüne tıklamalısınız.
Burada anlatacağımız bir Hyper-V sanal sunucu üzerinde replikasyon işlemini anlatacağız. Ancak bu işlemleri VMWare ortamınız için de aynı şekilde uygulayabilirsiniz. Şimdi yapmanız gereken ikinci adım, açılan ekranda hazırlayacağınız job için bir isim belirlemek olacaktır.
Replikasyon işlemi bir host üzerinde yapılacağı için sanal makinemizi ekleme işlemi yapmalıyız. Bunun için Add butonu ile ilgili sunucuyu ekliyoruz.
İlk kısımda sunucu ekleme yaparak eklenmiş olan hostlarınız karşınıza gelecektir. Belirli bir ip adresi ile eklenen hostunuz üzerinde replikasyon işlemi yapmak istediğiniz sunucuyu ismini tıklayarak seçiyor ve add butonu ile ekliyorsunuz.
İstediğimiz sunucu ekranınızda eklenmiş bir şekilde görünecektir. Aynı anda yani tek seferde farklı host veya birden fazla sunucu seçme işlemi yapabilirsiniz. Ya da hostunuzu komple ekleyebilir. Hariç tutmak istediğiniz makinelerinizi de exclude edebilirsiniz. Karşımıza gelen ekranda replikasyon yapılacak olan sunucunun boyut bilgilerini görebilirsiniz. Ardından next diyerek bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Replikasyon yapmak istediğiniz sanal sunucu için bir hedef host seçmeniz gerekmektedir. Bu sebeple hemen choose butonuna tıklamalısınız.
Hedefiniz olan ip adresli hostu seçerek ok butonuna tıklamalısınız.
Ardından hedef hostunuzun denetlendiğine dair uyarı ile karşılaşacaksınız.
Host üzerinde yapılan incelemek gerçekleşmiş olacaktır. Burada default olarak C:\Replicas yoluna replikasyon işlemi yapılacaktır. Bu pathi dilediğiniz yapıya göre uydurabilirsiniz. Default ayarlar ile devam ediyorsunuz ve next ile bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Burası en önemli kısımlardan birisidir. Önünüze Repository alanı gelecek. Otomatik bir şekilde bir tane repository alanı varsa direkt olarak seçilecektir. Replikasyon işleminin yapılacak olan sanal sunucuyu, hedeflenen hostun üzerinde _replica ek ismini alacak ve 14 adet replikasyon noktası saklayacaktır. Tabiki de bu ayarları yapınıza göre şekillendirebilirsiniz. Hemen ardından default ayarlar ile next diyerek bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Önünüze gelecek olan bu ekranda Proxy sunucunuz varsa seçili bir şekilde karşınıza gelecektir. Eğer ortamınızda birden fazla proxy sunucusu varsa, değişiklik yapabilirsiniz.
Elinizde bir tek proxy sunucusu var ise ayarları olduğu gibi bırakabilirsiniz. Data Transfer modu olarak ta Direct seçerek devam edebilirsiniz. Burada küçük bir not ekleyebiliriz. Trought built-in Wan accelerators seçimini sahip bir lisansınız varsa, WAN üzerindeki network trafiğinize 50 kat daha fazla veri aktarım hızı sağlayabilirsiniz. Ardından next butonu ile bir sonraki menüye ilerleyebilirsiniz.
Burada Guest Processin ekranına göreceksiniz. Replikasyon yapılacak olan sanal sunucu ya da sunucular için Active Directory veya Microsoft Exchange gibi uygulamaları barındırıyor ise verinin doğruluğunu sağlayabilmek adına ilgili ayarların bulunduğu kısımdır. Örneğimiz içerisinde böyle uygulama barındıran sunucu olmadığı için direk olarak next butonu ile devam edebilirsiniz.
Şimdiki adıma geçtiğimizde belli zaman dilimleri belirleyebilirsiniz. Dilediğiniz gibi belirleyerek otomatize edebilir ya da direk apply diyerek manual olarak işlemi tetikleyebilirsiniz. Ve bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Artık tüm adımlarımızı tamamladık. Hazırlanmış olan bu görevini hemen başlaması için Run the job when I click finish seçimi yapılarak Finish butonuna tıklamalısınız.
Backup job kısmında da çalışan göreve rahatlıkla görebilirsiniz.
Son olarak hedef hostunuzda replikasyon yapılacak sunucuda C:\Replicas dizini içerisinde klasörün oluşmuş olduğunu görebileceksiniz.
Hedefteki Hyper-V hostunuzun konsol kısmına bakıldığı zaman Replika olan sanal sunucunun klasörünün de oluştuğunu görebileceksiniz.
Yapacağınız replikasyon işlemi, sanal makinenin dosya boyutuna, cihaz performansına göre değişiklik gösterebilir, ya da daha hızlı bitebilir. Burada çalışmış olan jobunuzun detaylarını çift tıklayarak kolaylıkla görebilirsiniz.
Evet, job tamamlanmış ve sanal sunucumuz hedefteki host üzerinde hazır duruma gelmiş olarak görebilirsiniz.
Bu yazımda sizlere Veeam Backup & Replication 9.5 Sanal Makine Replikasyonu Nasıl Yapılır? Anlatmaya çalıştım. Faydalı olması dileğiyle.