Veeam Backup and Replication Data Transport Yöntemleri Nelerdir?

Veeam Backup and Replication Data Transport Yöntemleri Nelerdir? Veeam uygulaması, kullananların bildiği gibi backup ve bir replication ürünüdür. Veeam backup and replication ürünü ile sanal sunucularınızın verilerini, birçok yöntemle yazma ve okuma operasyonlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Veri kopyalama işlemlerinizi, yalnızca network üzerinden değil, Direct Storage Access, Network Block Devices ya da Virtual Appliance gibi farklı modlarda kopyalama yapabilmeniz mümkün kılınmaktadır.

Biraz daha geniş kapsamlı bakmak gerekirse, replikasyon ya da yedekleme mimarisi üzerinde, verilerin okunma işlemi sırasında makine hızı ve erişebilirlik oldukça önemlidir. Veeam ürününün transport metotlarında ise proxy olacak sunucunuzu seçeceğiniz yöntem ile sanal ya da fiziksel olarak kurulması gerekmektedir. Bahsi geçen bu üç yöntemden sırası ile bahsedeceğiz.

Veeam proxy servisini fiziksel ya da sanal bir sunucunuza kurabilirsiniz. Veeam backup ürününün sanal veya fiziksel bir makine üzerinde çalışıyor olması, herhangi bir özellik eksikliği ya da fazlasını yaratmamaktadır. Ancak veri kopyalama yaptığı sırada, yazma ve okuma metotlarında elbette ki farklılık göstermektedir.

Direct Storage Access Metodu

Bu yöntemi kullanacaksanız, mutlaka bir fiziksel sunucu üzerinde olması zorunludur. İhtiyacımız olan fibre channel HBA kartı barındıran ve storage üzerindeki lunlara erişim izni olan bir fiziksel makine olmalıdır. Backup proxy de söylediğimiz bu fiziksel makine üzerine kurulmalıdır. Data da bu makine üzerinden storage üstündeki lunlara erişir ve okunur. SAN desteği bulunmaktadır. Fakat NFS ile bağlanmış olan datastore üzerinde bu işlem yapılamamaktadır.

Ortamınızdaki tüm disklere tam erişim hakkı bulunan fiziksel makineniz, bütün lunların da okunabilir ve yazılabilir olması gerekmektedir. Ayrıca bütün datastore’larınız da windows sunucunuzun disk yönetimi kısmında görülebilmektedir. Ancak görülen bu lunlara hiçbir şekilde manual bir müdahale yapılmamalıdır. Eğer bir işlem yapılırsa diskleriniz windows işletim sisteminin tanıyacağı bir hale dönüşeceğinden dolayı vmware ortamınızda bulunan verilerinizi kaybedersiniz.

  • Direct Storage Access metotunun sırası ile yaptığı işlemler şu şekildedir;
  • Kurmuş olduğunuz backup proxy yedeklenecek olan makineyi bulmak için VMware üzerine istek başlatır.
  • İsteği karşılayan Esxi, storage üzerinden tarama yaparak sanal makineyi bulur.
  • Snapshot alınma işleminin başlayabilmesi için Veeam uygulaması Esxi üzerindeki hosta bilgi verir.
  • Bilgiyi alan Esxi, sanal makinenin hangi datastore üzerinde olduğu bilgilerini alır.
  • Bulduğu datastore bilgilerini de Veeam backup proxy’e gönderir.
  • Veeam uygulaması, yedeklenecek olan veriyi okuyabilmek adına storage’ı kullanır.
  • Veeam uygulaması da verileri kopyalayarak, Backup repository üzerine gönderir.

Not: Direct Storage Access yöntemi, tavsiye edilmekte olan en hızlı ve aynı zamanda network üzerinde trafik yaratmayacak olan bir metottur.

Virtual Appliance Yöntemi

Bu yöntemi kullanacaksanız, mutlaka sanal sunucu üzerinde barındırmanız gerekmektedir. Ve yedek alınacak olan sanal sunucuların disklerinin bulunmakta olduğu datastore’lar üzerinde tam erişime sahip olan esxi hostu üzerinde bulunmalıdır.

Virtual Appliance modunu kullanırken, sanal makinenin diski snapshot alınır. Ve sanal sunucunun diski, VMware SCSI Virtual Appliance teknolojisi ile proxy olan Veeam makinesine bağlantı kurar. Okuma işlemleri de bağlanmış olan disk üzerinden yapılır ve bu trafik networkten bağımsız bir şekilde ilerlemektedir. Şimdi bu yöntemin nasıl ilerlediğini maddeler halinde sizlere anlatmaya çalışacağız.

Not: Virtual Appliance yöntemi kullanılacaksa, VMware üzerindeki tüm makinelerin vmtools’u kurulu olmak zorundadır.

Sanal bir sunucu olan Veeam Backup proxy uygulaması, yedeği alınacak olan makine için VMware üzerine istekte bulunur.

VMware Esxi, storage üzerinden sanal sunucuyu bulacaktır.

Sunucunun snapshot alınabilmesi adına Veeam uygulaması Esxi hosta bilgi verir.

Yedek alınacak olan sunucu diski VMware SCSI Virtual Appliance teknolojisi sayesinde Veeam Backup Proxy üzerine bağlantı kurar.

Veeam uygulaması da yedek almak istediği veriyi, bağladığı disk üzerinden okuyarak backup repository’e gönderir.

Yedek işlemi tamamlanarak, sanal proxy üzerine bağlanmış olan diskler çıkarılır ve alınmış olan snapshot silinir.

Network Block Devices Yöntemi

Bu yöntemi kullanmak isterseniz, sanal sunucu veya fiziksel sunucu kullanabilmeniz mümkün olacaktır. Bugünkü backup işlemlerinde network trafiğinin hiçbir şekilde etkilenmesi istenmez ve tercih edilmez. Ancak bazı durumlarda kısıtlı imkanlara sahip olabiliriz. İşte o durumlarda kullanacağımız yöntem, Network Block Devices yöntemi olacaktır.

Bunu eski ve klasik bir backup yöntemi olarak düşünebilirsiniz. Bu yöntemi kullanarak yapacağınız işlemler, VMware Esxi hostunuzun management portu üzerinden gerçekleşmektedir. Günümüzde genellikle VMware Esxi hostlarımızın yönetirken, 1 gbit hızında ethernet kullanırız. Ancak Network Block Devices metodu kullanılacak ise mutlaka 10 gbit hızında bir network modülünü kullanmanız gerekmektedir.

Bu yöntemi kullanarak yapılan işlemler sırası ile aşağıda verilmiştir;

Kurmuş olduğumuz Backup Proxy sunucusu, yedeği alınacak olan sunucu için VMware üzerine istekte bulunur.

VMware Esxi hostu, sunucunun diskinin bulunduğu datastore’u arar ve bulur.

Sanal sunucu üzerinde snapshot alınır. Ve backup alınacak olan veri, VMware Esxi hostunun management bacağı üzerinden Veeam Proxy sunucusuna gönderilir.

Kurmuş olduğumuz Backup Proxy sunucusu, datayı Backup Repository üzerine gönderir.

Son olarak yedekleme tamamlanacak ve snapshot silinecektir.

Bu yazımda Veeam Backup and Replication Data Transport Yöntemleri Nelerdir? Kısmından bahsetmeye çalıştım. Faydalı olması dileğiyle. 


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir