vCenter Appliance 8.0 Installation

Merhaba, bir önceki yazımda ESX 8 kurulumundan bahsetmiştim. Şimdi ise vCenter Appliance 8.0 Installation konusundan bahsedeceğim. vCenter 8.0 versiyonunu daha önce kurmuş olduğumuz ESX üzerine kuracağız.

Yine https://myvmware.com üzerinden all products içerisinden vCenter Appliance 8.0 ISO dosyasını indirebilirsiniz. VC seçiyorsunuz. Karşınıza 8.0 sürümü geliyor. 2022-10-11 tarihli ISO dosyası, doğru seçenektir. Yaklaşık 8gb boyutunda bir ISO dosyası.

Bunu indirdikten sonra kurmuş olduğumuz ESX sunucusu açık olacak. Ardından aynı Vlan üzerinde bir bilgisayarda ISO dosyasını bağlayarak açıyoruz. Buradan vcsa-ui installer klasörüne giriş yapıyoruz. Ardından win32 klasörüne ardından da installer exe dosyasını çalıştırıyoruz. Aşağıda ekran görüntüleri de mevcuttur.

Sanal olan ESX 8.0 sunucumu açtım. Şimdi installer exe dosyasını yönetici olarak çalıştırıyorum. Gördüğünüz gibi Install ile kuruluma başlıyoruz.

Stage 1 kısmı ile işleme başlayıp next diyoruz.

Sözleşmeyi kabul edip ilerliyoruz.

ESX hostunuzun ip adresini üstte gördüğünü kısma yazıyorsunuz. FQDN yazmak her zaman için doğru olandır. User name ve Password kısmına da ESX hostunuza vermiş olduğunuz şifreyi giriyorsunuz.

Karşınıza gelen sertifika ekranında onay verip devam ediyoruz.

vCenter sunucunuzun ne isimde olmasını istiyorsanız giriyorsunuz. Ve root password kısmını belirliyoruz.

Bu kısımda yapınıza göre bir seçim yapabilirsiniz. Medium olarak ayarlayabilirsiniz.

Aşağıdaki ekranda hangi disk üzerine vCenter kurulumu yapmak istediğimizi seçiyoruz. Burada bir datastore görünmediği için Vmware Workstation üzerine kurduğum ESX sunucuya 40GB’lık bir disk ekliyorum. Ve ayarları alması için restart ediyorum. Açıldıktan sonra web üzerinden ESX sunucumun ip adresini yazarak bağlanıyorum. Kullanıcı adı ve şifremi girdikten sonra sol menüde bulunan Storage altına giriyorum. Disklerim burada görünüyor.

Eklemiş olduğumuz disk üzerine geliyoruz. Ve menüden new datastore diyoruz.

Bu datastore için bir isim belirliyoruz.

VMFS6 olarak disk kullanımı yapıyoruz. Next finish diyerek eklemiş oluyoruz.

Diskimiz son durumda aşağıdaki gibi oluşmuş hale gelecektir.

Şimdi kurulumda datastore soran ekrana geri dönüyoruz. Az önce yaratıp, isimlendirdiğimiz datastore göründü. Onu seçerek enable thin disk mode seçerek ilerliyoruz.

Aşağıdaki ekranda ise network ayarlarını ip ve fqdn isimlerini girmemiz gerekiyor. vCenter için bir ip belirleyeceğiz. Ve bu ip adresi vCenter’ımızın ip adresi olacak.

Bilgilerimizi giriyoruz. Son bir gözden geçirme yapıyoruz. Ve yükleme işlemi başlıyor.

Not: Yükleme işlemi %80’de hata verirse Intel Virtualization Technology özelliğini BIOS üzerinden Enabled hale getirmeniz gerekir.

 

vCenter Appliance 8.0 Installation Stage 2

Kurulum tamamlandıktan sonra ikinci adıma geçiyoruz. Stage 2 kısmında next ile ilerliyoruz.

Aşağıdaki ekran sizi karşılayacak. Burada NTP server ayarlarını yapıyorsunuz. SSH access kısmını da active ediyoruz.

Burada SSO domain belirliyoruz. Ve şifresini giriyoruz. Klasik olarak vsphere.local olarak yaratıyoruz.

Configure CEIP kısmını join tikini kaldırarak devam ediyoruz.

Son bir summary kısmını görüntülüyoruz her şey doğru ise devam ediyoruz.

Kurulum işlemi yaklaşık 10 – 15 dakika sürecektir. Son olarak vCenter için vermiş olduğunuz ip adresini web üzerinden yazıyorsunuz. Belirlediğimiz kullanıcı adı ve şifreyi girerek vCenter Appliance 8 içerisine giriş yapmış oluyoruz.

Bu yazımda sizlere vCenter Appliance 8.0 Installation konusunu anlattım. Faydalı olması dileğiyle.


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir