Uzak Masaüstü ile Yönetim

Merhaba, bu yazımda sizlere uzak masaüstü ile yönetim konusundan bahsedeceğim. RDP, uzaktan sunucu ve istemcilerin yönetimlerini amaçlayan bir kullanım tipidir. Uzak masaüstü bileşenleri ilk kurulumda kapalı olarak gelmektedir. Sunucu kurulumu yapıldıktan sonra Remote Desktop özelliği aktif edilerek kullanılabilir.

Uzak masaüstü servislerini aktifleştirmek için aşağıdaki adımları sırası ile uygulamanız gerekmektedir;

İlk olarak Administrator hesabı ile oturum açmanız gerekmektedir.

Server Manager yönetim konsolunu aömanız gerekmektedir.

Sol menü kısmında Local Server üzerine tıklamanız gerekmektedir.

Ekranın sağ bölümünde Remote Desktop seçeneğini enabled hale getirmelisiniz.

Burada remote sekmesinde Allow remote connections to this computer seçeneği ile uzak masaüstü bağlantısı etkinleştirilmektedir. Hemen alt kısımda Allow connections only from computers running remote desktop with network level authentication seçeneği kullanılarak, yapılan uzak masaüstü bağlantılarında güvenlik seviyesi arttırılmış olabilmektedir.

NLA ile Güvenli RDP

NLA (Network Level Authentication), uzak masaüstü ortamları için geliştirilmiş bir teknolojidir. Kullanım amacı ise uzak masaüstü sunucusuna oturum açılmadan önce kullanıcının kimlik doğrulama sürecinin gerçekleştirilmesidir. NLA kullanılmayan durumlarda uzak masaüstüne bağlanmak isteyen kullanıcıya bilgileri gelir. Ve oturum açma sürecini tamamlar.

Bu kullanım şekli özellikle DOS ataklarına mahal vermektedir. NLA günümüzde Windows 7, Windows 8.1 ve Windows 10 gibi tüm istemciler üzerinde desteklenmektedir. Kullanıcı bilgilerimizi girdikten sonra bilgilerimizi yazıyor ve ok diyerek bağlantı sağlamış oluyoruz. Şu anda uzak masaüstü yapılacak şekilde ayarlamış oluyoruz.

Uzaktan RDP protokolünde çalışan sunucu ya da istemci uygulaması olarak Remote Desktop Connection kullanılır. Bir uzak msaüstü bilgisayara bağlanabilmek için çalıştıra mstsc yazmanız yeterlidir.

Karşınıza gelen ekran üzerinden bağlanacağınız sunucunun adını ya da IP adresini yazarak kullanıcı bilgilerini girerek bağlantınızı kurabilirsiniz. Eğer bir sunucu üzerinde bir kullanıcıya RDP yetkisi vermek isterseniz, bilgisayarım sağ click yönet kısmından kullanıcılar ve gruplar sekmesinde Remote Desktop Users altından ekleyerek yetki verebilirsiniz.

Bu yazımda sizlere uzak masaüstü ile yönetim konusundan bahsetmeye çalıştım. Faydalı olması dileğiyle.


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir