Ubuntu Üzerinde SSH Kurulumu Nasıl Yapılır?

Ubuntu Üzerinde SSH Kurulumu Nasıl Yapılır? Öncelikle SSH bağlantısının açılımı Secure Shell demek anlamına gelir. Ayrıca telnet ve rlogin gibi ağdaki farklı bir başka makineye ya da sunucuya bağlantı sağlamaya yarayan bir protokol olarak bilinmektedir. Ancak Telnet ve rlogin uygulamaları, kullanıcı şifreleri de dahil olmak üzere iletişimi full olarak açık bir şekilde yapmaktadır. Kısacası şifreleme yapmadan geçirmektedir. SSH bağlantısı ise bütün iletişimi, güçlü kripto yöntemini kullanarak şifrelemektedir.

SSH tanımını ve özelliklerini sizlerle paylaştıktan sonra Ubuntu kurulu olan bir makineye SSH bağlantısı yapabilmek adına, kurulumunu nasıl yapacağımızı anlatacağız. İlk olarak Ubuntu sunucusuna yapmanız gereken şey openssh-server paketini kurmak olacaktır. Bunu yapmak için kullanmanız gereken komut aşağıdadır;

sudo apt-get install openssh-server

Yukarıdaki komutu yazıp çalıştırdıktan sonra ortalama yarım dakika içerisinde tamamlanmış olacaktır. Şunu da yeri gelmişken belirtelim ki; Linux üzerinde program kurmanız için yetkili kullanıcı root olarak bilinir. Bu sebeple sudo komutu kullanılmaktadır. Size şifrenizi sorduktan sonra kurulum tamamlanacaktır. Linux ve Unix kurulu olan herhangi bir sisteme Windows işletim sistemi üzerinden SSH ile bağlantı gerçekleştirebilirsiniz.


Peki Linux / Unix işletim sistemleri üzerinden SSH’a nasıl bağlanılır?

Öncelikle komut satırından ssh username@IPAdresi değerlerini doğru bir şekilde girmeniz gerekmektedir. Örnek olarak; ssh root@192.168.1.2 olarak giriş sağlanmaktadır. Bunun yanında Linux/Unix işletim sistemleri üzerinde makinenin ip adresine bakmak için ifconfig komutu kullanılmaktadır. Linux makinesi üzerinde ssh username@IPAdresi komutu uygulandığında, kullanıcı hesabınızın şifresi sorulacaktır. Siz şifrenizi doğru girdikten sonra bağlantınız gerçekleşecektir.

Windows işletim sistemine sahip olan sistemlerde ise SSH bağlantısını yapmak adına WinSCP ya da Putty uygulamaları kullanılmaktadır. Uygulamayı indirerek çalıştırdıktan sonra SSH seçili şekilde ip adresini yazmanız ve open demeniz yeterli olacaktır. Sonrasında ilgili sunucu üzerinde işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. SSH için bağlantı yapılırken, port default olarak 22 bırakılmalıdır.

Karşınıza açılacak olan komut satırında, login as yazan kısma hangi kullanıcı adı ile bağlanacaksanız onu yazmalısınız. Ardından password yazan kısma da kullanıcının şifresi yazılmaktadır. Eğer kullanıcı adı ve şifre doğru ise bağlantı sağlanmış olacaktır. Ubuntu ile SSH bağlantısını sizlere anlatmaya çalıştık. Umarım faydalı olmuştur.


 

2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir