RDP Ayarları Web Access ve MSTSC Aracı Kullanımı

Merhaba, bu yazımda sizlere RDP ayarları Web Access ve MSTSC aracı kullanımı kısımlarından bahsedeceğim. Öncelikle Active Drictory üzerindeki kullanıcı ayarlarından ve özelliklerinden bahsedeceğim. Daha sonrasında RDP işleminin Web Access üzerinden ve mstsc aracı ile nasıl yapıldığını anlatacağım.

İlk olarak kullanıcı rdp özellikleri ekranını anlamak gerekir. Bunları küçük başlıklar halinde özetlemek gerekmektedir. Burada kullanıcı belli bir süre hareketsiz duruyorsa, sunucudan atılsın. Disconnect edilsin. Ya da farklı bir bilgisayardan RDP yapamasın gibi seçenekleri belirlemeniz için bazı özellikler sunulmaktadır. Bunları şimdi başlıklar halinde kısaca açıklayalım.

RDP Sessions Ayarları

Sessions sekmesini göreceksiniz. Burası uzak masaüstü bağlantı süresi ile ilgili ayarları içermektedir.

End a discconected session ayarı, uzak masaüstü bağlantısı kopan bir kullanıcı oturumunun RD Connection Broker sunucusu üstünde aktif olarak tutulma süresi. Belirtilen süreye ulaşıldığında oturum kalıcı olarak sonlandırılmaktadır. Eğer yapılan uzak msaüstü bağlantıların süresiz kalması istenirse never seçeneği işaretlenmelidir. Dilerseniz standart süreleri kullanabilir, isterseniz herhangi bir değer girebilirsiniz. Buradaki amaç, kullanıcının açık bırakmış olduğu dosyaları bağlandığında kullanıcının karşısına gelmesidir.

Active session limit kısmında, uzak masaüstü sunucuya oturum açmış olan bir kullanıcının maksimum bağlı kalma süresidir. Çok fazla uzak masaüstü istemcisinin olduğu sistemlerde RDS sunucularının performansı ve yükü bu şekilde dengelenebilmektedir.

Idle session limit, uzak masaüstü sunuculara oturum açan kullanıcının maksimum hareketsiz kalma süresidir. Eğer RDP yapan kullanıcı belli bir süre hareketsiz kalırsa, bağlantısı kesilecek ya da sonladırılacaktır.

Disconnect from session, uzak masaüstü kullanıcısının bağlantısı bir nedenden dolayı koparsa ya da maksimum bağlantı süresi aşıldığında bağlantı sonlandırılmadan sadece kopsun dediğinizde bu seçenek seçilecektir. Böyle bir durumda uzak masaüstü sunucusu, bu işlemi bellekte tutacaktır.

End session, uzak masaüstü istemcisinin bağlantısı herhangi bir sebepten dolayı koparsa ya da maksimum süre aşılırsa, tamamen sonlandırılması adına bu seçenek seçilmelidir. Bu durumda da uzak masaüstü sunucusu belleğinden işlem tamamen silinecektir.

Allow reconnection seçeneğinde, bağlantısı kopan kişinin bellekte tutulan eski oturumuna erişmek için aynı kullanıcı hesabı ile aynı bilgisayardan tekrar bağlanabilsin anlamına gelmektedir. Aynı bilgisayardan bağlanabilmesi isteniyorsa, from originating client only seçeneği seçilmelidir. Herhangi bir bilgisayardan aynı kullanıcı hesabı ile eski oturumunun gelmesi isteniyorsa, from any client seçeneği kullanılmalıdır.

RD Web Access ile RDP

RDP yapmak için birden fazla yol bulunmaktadır. Ben daha çok kolayınıza giden yöntemlerden bahsetmeye çalıştım. Bunların dışında klasik bilgisayarınız üzerindeki remote desktop connection uygulaması ile bağlantı yapabilirsiniz. Windows 8.1 ve Windows Server 2012 R2 sonrasında bulunmayan MMC konsolu üzerinden çalıştırılabilen Remote Desktops uygulaması da bulunmaktadır. MSTSC aracı ve RD Web Access RDP yöntemleri bulunmaktadır. Ben sizlere RD Web Access ve MSTSC aracından kısaca bahsetmek istiyorum.

RDP protokolü ile çalışan bir bilgisayara bağlanmanın bir yolu da web tarayıcısı kullanmaktır. Bu bağlantının gerçekleşebilmesi için sunucumuzda RD Web Access rolü kurulu olmalıdır. Bu rolü yüklerken, IIS otomatik olarak web server rolü ile birlikte yüklenmiş olacaktır. Siz IIS konsolu içerisine giriş yaptıktan sonra RDWEB ismindeki uygulama otomatik olarak oluşacaktır.

Şimdi yapmanız gereken işlem, web tarayıcınız üzerinden https://rdssunucuadi/rdweb demek olacaktır. Buradaki ekranda kullanıcı bilgilerimizi giriyoruz ve ok diyoruz. Buraya oturum açma işlemini başarıyla sonuçlandıktan sonra RemoteApp uygulamaların listesi karşınıza gelecektir. Çalıştırmak istediğiniz uygulamanın üzerine tıklayarak, RD Session Host sunucular üzerinden bu uygulamaları kullanabilirsiniz. Aynı web ekranı üzerinde connect a remote pc sekmesinden başka bir sunucuya da RDP bağlantısı yapabilirsiniz.

MSTSC Aracı ile RDP

Remote Desktop Connection uygulamasını zaten herkes kullanıyordur. Grafiksel arayüz üzerinden tercih edilmektedir. Hatta günümüzde birçok third party tool ile bağlanılacak olan sunucu isimleri kayıt ediliyor. Bunlar arasında MremoteNG, MobaXterm, Remote Desktop Manager, Terminal 2.0 gibi güzel uygulamalar bulunmaktadır. Sizlere sadece hangi sunucuya bağlanmak istiyorsanız üzerine gelip, iki kere tıklamak kalıyor.

Ancak yine de belirtmekte fayda var. O sebeple MSTSC aracından kısaca bahsetmek isterim. Ancak yine de kendi bilgisayarınızda olmadığınız ve bir sunucuya RDP yapmak istediğiniz durumlarda kolay bir kullanımı olduğunu söyleyebilirim. Ancak daha hızlı aksiyon alabilmek adına MSTSC komut satırını da kolaylıkla kullanabilirsiniz. Bunu birkaç türde gerçekleştirebilirsiniz.

İlk olarak başlat > çalıştır > mstsc dediğinizde karşınıza direk Remote Desktop Connection açılacaktır. Diğer bir türlü başlat > çalıştır > cmd ile komut satırı ekranı açılır. Mstsc.exe komutu girilir. Yine karşınıza uygulama açılır. Bir diğeri de mstsc /v:sunucuadı yaptığınızda, karşınıza direk kullanıcı bilgileri gelecektir. Ben çok sık kullandığım için sizlerle de paylaşmak istedim. Farklı mstsc komutları için komut satırına mstsc /? yazabilirsiniz.

Aşağıdaki bağlantıdan Microsoft tarafındaki detayları da görebilirsiniz.

Microsoft RDP Hakkında

Bu yazımda sizlere RDP ayarları Web Access ve MSTSC aracı kullanımı kısımlarından bahsettim. Özellikle kullanıcı özelliklerine tek tek değinmeye çalıştım. Faydalı olması dileğiyle.


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir