Merhaba, bu yazımda Vmware tools olmayan bir sunucuya ya da “No VMware Tools package is available” Hatası ve Çözümü konusundan bahsedeceğim. Günümüzde şirketlerin sıklık ve yoğunlukla kullanmakta olduğu sanallaştırma platformu Vmware tools ile ilgili kritik hatalar mevcuttur.
Çoğu zaman sistem yöneticileri ESXI hostunun kurulumunu yaptıktan sonra, üzerine sanal sunucuları oluşturur ve içerisinde çalışmaya başlar. Vmware Tools kurulumunu çoğu sistemci unutmaktadır. Öncelikle Vmware Tools, elbette ki Vmware tarafından geliştirilmiş olan bir uygulamadır.
Vmware Tools kurulumu; sanal sunucunuz içerisindeki işletim sisteminize en uygun driverları kurmaktadır. Herhangi bir fiziksel sunucunuzun üzerine windows ya da Linux bir işletim sistemi kurduğunuzu düşünün. Üzerine driverları kurmazsanız, fiziksel sunucu donanımı ile uyumlu bir şekilde çalışmayacaktır.
Vmware tools nedir? Ne işe yarar?
Vmware ESXI Server üzerinde kurmuş olduğunuz sanal sunucunuza Vmware Tools kurulumunu yapmazsanız, driverlarınız yüklenmemiş olur. Bu da performans ve uyumluluk sorunları yaşamanıza neden olacaktır. Vmware platformunuzda windows işletim sistemi yüklenmiş olan bir sunucuya bağlandığınızda, sağ alt tarafta küçük bir vmware ikonu görürsünüz. Bunu gördüğünüzde vmware tools kurulumunun yapılmış olduğunu anlamalısınız.
Sorun yaşamamak adına kurmuş olduğunuz her sunucu üzerinde ilk yapmanız gereken şey, vmware tools kurulumunu yapmak olacaktır. Bu sayede o sanal sunucuya en uygun driverların yüklenmesi sağlanacaktır. Vmware Tools uygulamasının kurulu olmadığını; sunucunun konsoluna bağlandığınız zaman mouse hareketlerinin yavaşlığından da kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Vmware Tools uygulaması kurulu olmaya bir sanal sunucudaki backup işlemleri de tutarsızlık gösterebilir. Sebebi de birçok backup yazılımı, vmware tools ile konuşur ve bu şekilde snapshot alır. Bu işlem de VSS servisi ile görüşerek, backup işleminin düzgün alınmasını sağlamaktadır.
Vmware Tools Uygulamasının Yararları Nelerdir?
- İlk olarak sanal sunucunuza en uygun driver’lar yüklenir.
- VMXNET/VMXNET3 network kartı driver’ları yüklenir. (1 gbps / 10 gbps)
- Sanal sunucuların memory yönetimi yapılabilir.
- Grafik performansında iyileştirmelerin olması sağlanır.
- Mouse performansında çok ciddi iyileştirmeler olur.
- Sanal sunucunuza shut down komutunu verebilir hale gelirsiniz. Vmware tools kurulu olmadığında ise sadece power off komutunu verebilirsiniz.
- ESXi host ile sanal sunucu arasındaki saat senkronizasyonu sağlanır.
Size bununla ilgili küçük bir not daha vermek isterim. ESXI Server içerisinde çalışan sanal sunucularınız, hangi işletim sistemine sahip olduğunu bilmemektedir. Dolayısıyla siz yeni bir sunucu kurulumu yaparken, kuracağınız işletim sistemini doğru olarak seçmelisiniz. Çünkü Windows 7 işletim sistemi kurduğunuz bir sunucuda, Windows 10 olarak seçim yaptığınızda sunucu üzerine windows 10 işletim sistemi için gerekli olan driverlar kurulacaktır. Bu size büyük sorunlar oluşturacaktır.
“No vmware tools package is available” Hatasının Çözümü
Şimdi gelelim en başta aldığımız “No vmware tools package is available” hatasının nasıl çözüleceği kısmına. Tam da az önce bahsettiğim, işletim sistemi doğru seçilmediği durumlarda, Vmware Tools kurmak ya da güncellemek istediğinizde bu hatayı alırsınız.
Veya sunucu Hyper-V sanallaştırma ortamından convert edilerek Vmware ortamına alınmışsa, OS kısmında Other yazdığı durumlar ile karşılaşabilirsiniz. Sanal sunucunuzun işletim sistemi ne ise burada onu seçtikten sonra Vmware Tools kurulumunun sorunsuz bir şekilde yapılabildiğini göreceksiniz.
Vcenter içerisine giriş yaptıktan sonra Vmware tools kuramadığınız sunucu üzerinde sağ click edit settings dedikten sonra VM Options kısmına giriş yapmalısınız. Burada Guest OS kısmını sunucuda kurulu olan işletim sistemi yaptıktan sonra vmware tools kurulumunu yapabilir hale geleceksiniz.
Bu yazımda, Vmware Tools nedir, ne işe yarar ve No vmware tools package is available hatası ile vmware tools kurulamama sorununun nasıl çözüleceğini anlattım. Faydalı olması dileğiyle.