Merhaba, bu yazımızda Hyper-V üzerindeki sanal ağ çeşitlerinden yani Virtual Switch ve türlerinden bahsedeceğiz. Virtual Network ve Virtual Switch dediğimiz yapılar; sanallaştırma platformları üzerinde çalışmakta olan sanal sunucularımızın ağ iletişimi için gerek duyduğu seçeneklerdir. Söylemiş olduğumuz sanal ağları tamamen sanal switch olarak düşünebilirsiniz.
Örnek vermek gerekirse; şirketinizde bulunan fiziksel bir switch üzerine istediğiniz bir subnet aralığına hizmet vermesi için ya da tamamen dışarıya veya tüm subnet’lere hizmet verecek şekilde ayarlamanız mümkündür. İşte virtual switch’ler de tamamen fiziksel gibi çalışır. Ancak hangi işlevi uygulayacağını, virtual switch’lerinizin türü belirleyecektir.
Öyle ki, sanal switchler, sanal sunucularınızın ortamınızla görüşebilmesi için oldukça önemli ve gereklidir. Dolayısıyla tüm sunucu sanallaştırma platformları, sanal ağ teknolojisine sahiptir. Sadece yapılandırma kısımları farklı olabilir. Sonuç olarak hepsi 3 adet sanal ağ türünden oluşmaktadır.
Hyper-V Sanal Switch Çeşitleri
Hepiniz biliyorsunuz ki; Hyper-V sanallaştırma teknolojisi Microsoft’un Windows Server 2008 işletim sisteminin 64 bit olan sürümü ile piyasaya çıkmıştır. Birçok ihtiyacı da karşılamak için yapılmış 3 çeşit sanal ağ türü mevcuttur. O dönemde Virtual Network olarak bilinen sanal ağ türlerinin ismi giderek değişti. Artık yeni ismiyle Virtual Network Switch olarak değişmiştir. Virtual Network türleri de Virtual Network Switch’lerin bağlantı şekillerini belirlemektedir. 3 adet virtual network switch’i aşağıdaki gibidir;
- External
- Internal
- Private
Dilerseniz, yukarıda belirttiğimiz sanal ağ türlerinin işlevlerini sizlere açıklayalım.
External Virtual Switch
Bu switch türünün kullanım şekli, sanal makinelerin fiziksel ağ üzerindeki sistemler ile konuşması istendiğinde olmalıdır. Fiziksel ağ üzerinde dediğimiz sistemler, ortamdaki fiziksel sunucular da olabilir. Mevcutta bulunan Hyper-V üzerindeki sunucular da olabilir. Veya dışarıdaki başka sunucular ve servisleri ile çalışmak zorunda olabilirsiniz. External Virtual Switch olarak tabir edilen türler, sanal sunucularınızın dış dünya ile konuşması için kullanılmaktadır.
Oluşturmuş olduğunuz External Virtual Switch’in fiziksel ağ ile konuşabilmesi için kesinlikle bir fiziksel ağ portuna takılı olması gerekir. Yani bind edilmesi gerekir. Eğer böyle bir fiziksel portunuz yoksa, External Virtual Switch oluşturamazsınız. Çünkü oluştururken mutlaka bir fiziksel port seçmeniz gerekecektir. Oluşturduğunuz bu Virtual Switch’e bağlı olan makineleriniz, fiziksel olan portunuzu ortak bağlantı olarak kullanırlar. Dolayısıyla fiziksel olan hattın bant genişliği ne ise; sadece o kadarlık bir trafik oluşturabilirler.
Internal Virtual Switch
Bu sanal switch türü adından da anlaşıldığı gibi sadece hostunun içerisinde bulunan sanal sunucularınıza erişebilmektedir. Dolayısıyla sadece bulunduğu host ile ve hostun içerisinde bulunan diğer sanal sunucular ile görüşecektir. Sanal sunucularınızı Internal Virtual Switch’e bağlarsanız, fiziksel ağlara gidemezler. Dış dünyadaki herhangi bir sunucu ile de haliyle görüşemezler.
Internal Virtual Switch oluşturulurken bind edilecek herhangi bir fiziksel porta ihtiyaç duyulmamaktadır. Eğer bir Internal Virtual Switch oluşturacaksanız, Hyper-V hostu üzerinde bu switch üzerine bağlı bir sanal ağ kartı da eklemeniz gerekmektedir. Bu virtual switch türüne sahip olan sanal sunucularınız, 10Gbps hızında çalışabilmektedir. Çünkü iletişim VMBus protokolü ile sağlanmaktadır. Internal Virtual Switch fiziksel ağ donanımından bağımsız olarak sunulmaktadır.
Private Virtual Switch
Bu virtual switch türü de ismi gibi özel bir türdür. Mevcut bir hostunuz üzerinde bulunan ve yalnızca kendi aralarından görüşmesini istediğiniz sanal sunucularınız için kullanılmaktadır. Private Virtual Switch’ler ile tamamen izole bir ağ oluşturmuş olursunuz. Yukarıda belirttiğimiz gibi Internal Virtual Switch’ler gibi, Private Virtual Switch oluştururken de herhangi bir fiziksel portun varlığına ihtiyaç yoktur.
Private Virtual Switch tanımlamış olduğunuz sanal sunucularınız, dış dünyaya erişemezler. Ayrıca farklı bir host üzerindeki hiçbir sunucu ile görüşemezler. Sadece kendi bulunduğu host üzerindeki diğer sanal sunucular ile görüşebilirler. Private Virtual Switch türünde de sanal sunucularınız yine 10Gbps hızında çalışabilmektedir.
Bu yazımızda Hyper-V üzerinde Virtual Switch ve Virtual Network konularından bahsettik. Ayrıca Virtual Switch türlerini de ele almış olduk. Bir başka yazımızda görüşmek dileğiyle.