Merhaba, bu yazımda komut satırından Diskpart Aracı Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?kısaca bahsedeceğim. DISKPART aracı Windows Server 2012 R2 işletim sistemi ile birlikte kullanılmaya başlanmıştır.
Öncelikle DISKPART aracı ile disk management arayüzünde yapabildiğiniz tüm işlemleri komut satırından yapmanızı sağlamaktadır. İlk yapmanız gereken başlat> cmd yazarak komut satırı ekranını açmanız gerekmektedir.
Karşımızdaki komut satırına DISKPART yazarak; aşağıdaki gibi aracın içerisine girmiş oluyoruz. Bu ekranda help yazdığınızda DISKPART komutlarının tüm listesi karşınıza gelecektir.
DISKPART tarafında bilgisayarınızda takılı olan diskleri görebilmek adına ve diskleriniz ile ilgili bilgi almak adına list disk komutu kullanılmaktadır.
Hangi diskiniz üzerinde işlem yapmak istiyorsanız, öncelikle o diski seçili hale getirmemiz gerekmektedir. İşlem yapmak istediğiniz diski seçebilmek için select disk komutunu kullanabilirsiniz. Komutun yanına hangi diski seçmek istediğinizi de yazarsanız diskin seçilmiş olduğunu mesajını aşağıdaki gibi görüntüleyebilirsiniz.
Eğer diskleriniz üzerindeki bölümlenmiş alanları görmek isterseniz, list partition komutunu kullanabilirsiniz. Şimdi sizler için;
- Diskpart aracı ile nasıl partition oluşturulur?
- Diskpart aracı ile nasıl partition silinir?
- Diskpart aracı ile disk tipleri nasıl görüntülenir?
- Diskpart aracı ile mount işlemi nasıl yapılır?
- Diskpart aracı ile sürücü harfi nasıl atanır ya da kaldırılır?
- Diskpart aracı ile basic diskten dynamic diske nasıl geçilir?
- Diskpart aracı ile nasıl simple volüme oluşturulur?
Sorularının cevaplarını inceleyeceğiz. DISKPART komut satırı aracı ile grafiksel arayüzünden yapmak istediğiniz her şeyi uygulayabilirsiniz. Dilerseniz ilk sorumuzdan anlatmaya başlatayım.
Diskpart aracı ile nasıl partition oluşturulur?
İlk olarak komut satırında Diskpart yazarak enter tuşuna basıyoruz. List disk komutu ile mevcut disklerinizi listeleyebilirsiniz. Ardından yukarıda göstermiş olduğumuz gibi select disk 0 (diskin numarası kaç ise) yazarak diski seçiyorsunuz. Diskpart satırında hangisini oluşturacaksanız, megabyte cinsinden aşağıdaki gibi oluşturabilirsiniz.
- Create partition primary size=number
- Create partition extended size=number
- Create partition logical size=number
Diskpart aracı ile partition nasıl silinir?
Bu işlem için yine komut satırından Diskpart yazarak enter diyoruz. Ardından list disk diyerek disklerimizi listeliyoruz. Ardından select disk diyerek disk numaramız ne ise onu seçmiş oluyoruz. List partition dedikten sonra bölümlerinizi listelemiş oluyorsunuz. Silmek istediğiniz bölümün numarasını not ettikten sonra select partition disk numarası yazarak seçili duruma getiriyorsunuz. Son olarak delete partition diyerek silme işlemini gerçekleştiriyorsunuz.
Diskpart aracı ile disk tipleri nasıl görüntülenir?
Komut satırına Diskpart yazarak enter diyoruz. List disk ile disklerinizi listeliyorsunuz. Select disk ve disk numaranızı belirterek diskinizi seçili hale getiriyorsunuz. Ardından detail disk diyerek diskinizin detaylarını görüntülüyorsunuz.
Diskpart aracı ile mount işlemi nasıl yapılır?
Bu işlemi uygulamak için yine Diskpart yazarak enter demelisiniz. Ardından list disk ile disklerinizi görüntülüyorsunuz. Select disk disk numarası yazarak ilgili diskinizi seçili hale getiriyorsunuz. List partition il bölümlerinizi listeliyorsunuz. Mount etmek istediğiniz bölümü not edebilirsiniz. Select partition disk numarası diyerek mount yapılacak olan diski seçili hale getiriyoruz. Ardından assign=mount=\path yapıyorsunuz. Path dediğimiz kısım mount edilecek olan klasör yoludur.
Diskpart aracı ile nasıl sürücü harfi atanır ya da kaldırılır?
Komut satırına Diskpart yazarak enter diyoruz. Ardından list disk ile disklerimizi görüntülüyoruz. List partition komutu ile bölümlerimizi listeliyor ve silmek istediğimiz bölüm numarasını not alıyoruz. Select partition disk numarası komutu ile sürücü harfi atamak istediğiniz partition seçilmiş olur. Sürücü harfi atamak için; assign letter=A; sürücü harfini kaldırmak içinse remove letter=A komutu ile işlemleri uygulayabilirsiniz.
Diskpart aracı ile basic diski dynamic diske nasıl dönüştürürüz?
Öncelikle komut satırına Diskpart yazarak enter diyoruz. List disk diyerek mevcut disklerimizi listeliyoruz. Ardından select disk disk numarası yazarak diskimizi seçili hale getiriyoruz. Ardından dynamic diske çevirmek için convert dynamic komutu ile uygulamış oluyoruz.
Diskpart aracı ile nasıl simple volume oluşturulur?
Bu işlemi yapmak için komut satırında Diskpart yazıyor ve enter diyoruz. List disk komutu ile mevcut disklerimizi görüntülüyoruz. Select disk disk numarası yazarak diskimizi seçili hale getiriyoruz. Hangisini oluşturmak isterseniz megabyte cinsinden değer girerek, aşağıdaki komut ile oluşturabilirsiniz.
Create volume simple size=a(mb cinsinden) disk=0(disk numarası)
Bu yazımda sizlere disk yönetimi işlevlerini yerine getirebilmek adına DISKPART isimli aracın nasıl kullanılacağından bahsettim. Faydalı olması dileğiyle.