Merhaba, bu yazımda sizlere Dell VRTX ürününün kurulum adımlarını kutudan çıkmasından itibaren anlatıyor olacağım. Detaylı yazımızda CMC konsol kullanımı, IDRAC ip verme işlemleri, Dell VRTX disk RAID yapılandırması, Dell Repository Manager kullanımı ve sunucu üzerine yapılacak işletim sistemi kurulumlarını anlatacağım. Dilerseniz Dell VRTX M640 fiziksel sunucusunun detaylı kurulum adımlarına geçelim.
Dell VRTX Cihanın montajına başlamak için öncelikle 3 Adet Bay’in Fiziksel VRTX Sunucu içerisine montajının yapılması gerekmektedir. Benim cihazım üzerinde 3 adet Bay bulunuyor.
Bay’larin montajından sonra arka tarafında bulunan power ve network girişlerinin yapılması gerekmektedir.
Bütün bu fiziksel işlemleri yapınıza göre ayarladığınızı varsayıyoruz. Bunların ardından ilk olarak yapılacak işlem; sunucu açıldıktan sonra ön panelde bulunan LCD ekran üzerinden IDRAC ve CMC ip adresleri verilmelidir. İlk olarak cihazınız üzerinde aşağıdaki ip adreslerini belirlemeniz gerekmektedir.
CMC : X.X.X.X
(BAY-1) IDRAC : X.X.X.X
(BAY-2) IDRAC : X.X.X.X
(BAY-3) IDRAC : X.X.X.X
Switch Management IP : X.X.X.X
Dell VRTX sunucunun BIOS ve Firmware update’lerinin mutlaka geçilmesi gerekmektedir. Bu update’leri yapabilmek için Dell’in kendi sitesini kullanmanız en doğru işlem olacaktır. İlgili linkleri aşağıda sizlere veriyorum.
https://downloads.dell.com/FOLDER04914972M/1/CMC_VRTX_3.10_A00.exe
https://downloads.dell.com/FOLDER05034063M/1/r2401-20074.zip
https://downloads.dell.com/FOLDER05251282M/1/VMware-VMvisor-Installer-6.5.0.update02-10175896.x86_64-DellEMC_Customized-A05.iso
https://downloads.dell.com/FOLDER03252882M/1/Dell_Repository_Manager_2.1.0.451.exe
Ardından belirlemiş olduğunuz ip adresi ile CMC konsola giriş yapmalısınız. Default olarak kullanıcı adı ve şifre bilgisi aşağıdaki gibidir.
User Name : root
Pass : calvin
CMC ekranı ile birlikte gelen yeniliklerden biri Java desteğinin gelmesidir. Bu sebeple öncelikle Java’nın son versiyonu aşağıdaki link üzerinden indirilir.
https://www.java.com/tr/download/
Dell VRTX kurulacak lokasyonda internet problemi yoksa, yani internet hızı iyi ise, Dell Repository Manager üzerinden update yapılmaktadır. İnternet problemi varsa manuel update paketlerini indirmeniz gerekmektedir.
Biz Dell Repository Manager verisiyonu update’i istediği için update yapıyoruz.
Dell Repository Manager kurulumu tamalandıktan sonra aşağıdaki gibi plugin update edilir Bu işlem ortamda bulunan IDRAC güncellemek için yapılır. Dell Repository Manager bu update paketlerini indirerek bootable hale getirmektedir.
Kuruluma başlamadan önce cihaz üzerindeki diskleri kontrol ediyoruz ve Virtual Disk sekmesinden Create Virtual Disk diyerek yeni disk grubu oluşturuyoruz.
Raid Level RAID-5 olarak seçilir, Media Type seçeneğinden SSD Disk seçilir ve Fiziksel Disklerden 4 adet SSD Disk seçilir ve 1 adet’te Hotspare olarak bırakılır. Ve name kısmına dilediğiniz bir Datastore ismi yazılarak create virtual disk denir. Ve işlemin tamamlandığı görülür.
Ben yapımda SSD disklerden birini Hotspare olarak düzenledim. RAID grubuna eklemediğimiz diski, Physical disks > setup sekmesinden global Hotspare yapılarak konfügre edilir. Ardından Apply diyerek ayarlar uygulanır.
Yeniden Create denilerek SAS disklerin RAID yapısı oluşturulur.
Disklerin name kısmına dilediğiniz gibi bir Datastore ismi verebilirsiniz. Media Type seçeneğini ise HDD olarak seçtikten sonra yapınıza uygun olarak dilediğiniz RAID türü ile config yapabilrsiniz. Benim Dell VRTX M640 fiziksel sunucum üzerinde 3 adet disk bulunduğu için RAID 5 tercih ediyorum.
Yapmış olduğumuz RAID gruplarını sunuculara atayabilmemiz için, Multiple Assignment yapmamız gerekmektedir. Bunun için Storage sekmesinden setup kısmına gelmeniz gerekmektedir. Ardından Multiple Assignment seçilerek Apply denir ve ayarı uygulamış olursunuz.
RAID yapılan diskler, sunucuların kullanabilmesi için assign edilir. Burada virtual disk > assign sekmesine gelinir. Buradaki en önemli detay, Slotlara Full Access verilir.
CMC arayüzünden Server Overview > Update alanından manual olarak tüm updateler yapılır. Öncelikle Dell üzerinden DELL VRTX M640 son BIOS update indirilerek, BIOS update seçilir. Hemen ardından browse sekmesinden gösterilerek update işaretlenir. Update butonu seçilerek işlem başlatılır.
Update yapıldıktan sonra SLOT1 içerisine giriş yapılarak, aşağıdaki gibi Launch remote control diyerek arayüze girilir.
SLOT1 içerisine IDRAC ile giriş yapıldıktan sonra Configuration > Virtual console içerisinden Java seçilerek apply denir. Ardından Launch Virtual Console’da basılır ve sunucu karşımıza gelir.
Console açıldıktan sonra BIOS updateleri yapabilmesi için, Power sekmesinden reset edilir.
BIOS update öncesinde 1.4.8 olan sürüm (sürüm değişkenlik gösterebilir), 1.5.6 sürümüne yükselecektir.
Dell VRTX lcd ekranından IDRAC ip adresleri konfigüre edildiği gibi, Server Overview > Setup > IDRAC sekmesinden SLOT1 , SLOT2, SLOT3 ip adresleri değiştirilir.
Chasis Overview sekmesinden Network > network sekmesi içerisinden DNS domain name suffix eklenir ve apply changes denir. CMC’ye verilecek olan ip adresi LCD ekrandan konfigüre edildiği gibi buradan da yapılabilir.
IDRAC ip adreslerinin çakışmaması adına Auto Populate yapılabilir. IP konfigüre edilmemişse bu işlem yapılabilir.
Dell VRTX chase içerisnde bulunan switch’e ip adresi vermek gerekmektedir.
IDRAC updatelerinin yapılması için de Server Overview > update kısmından “Integrated Dell Remote Access Controller” seçilir. Component / Device update filter altındaki IDRAC tiklenir. Manual olarak dosya eklenerek browse kısmından gösterilir ve update başlatılır.
X.X.X.X(IDRAC) web arayüzüne girilir. Dashboard kısmında Virtual console açık olduğu ve boot manager sekmesinde beklediği görülür.
Launch virtual console dedikten sonra console açılır. Virtual Media sekmesinden Map CD\DVD seçilerek, dilediğiniz bir ISO üzerinden sunucuya kurulum yapabilirsiniz.
Aşağıda görüldüğü gibi vmware esx ISO dosyasını seçiyorum. Ve kuruluma başlıyorum.
Bu yazımda Dell VRTX ürününün kurulum adımlarını kutudan çıkmasından itibaren anlatmaya çalıştım. Yazımız içerisinde CMC konsol kullanımı, IDRAC ip verme işlemleri, Dell VRTX disk RAID yapılandırması, Dell Repository Manager kullanımı ve sunucu üzerine yapılacak işletim sistemi kurulumlarını detaylı şekilde anlattım. Faydalı olması dileğiyle.